Lista salariilor cu care s-au făcut angajări în publicitate în 2013

ECONOMICA.NET vă prezintă lista salariilor nete lunare cu care consultanţii companiei Manpower au plasat candidaţi în publicitate, de-a lungul acestui an, şi vă spune care sunt posturile pentru care s-au făcut cele mai multe angajări în publicitate în 2013.
Cristina Şomănescu - lun, 14 oct. 2013, 21:09
Lista salariilor cu care s-au făcut angajări în publicitate în 2013

Vestea bună pentru cei care vânează un job în publicitate: se fac angajări în zona de account management/account executive

În 2013, cea mai activă din punct de vedere al recrutărilor în publicitate, mai ales cele externalizate (n. red făcute de firme de recrutare plătite de companii să găsească cei mai potriviţi candidaţi pentru postul ofertat), a fost zona de account management/account executive, au spus recrutorii firmei Manpower, jucător mare din piaţa de recrutare din România, pentru ECONOMICA.NET.
„Este o arie interesantă şi pentru departamentele de marketing dintr-o gamă variată de industrii iar în acest caz o parte din angajatori îşi doresc să atragă în echipele lor de marketing specialişti care pot gestiona, din cealaltă perspectivă, relaţia cu agenţiile”, ne-au explicat recrutorii Manpower.

În 2013, pentru cele mai multe posturi vacante în publicitate s-au căutat specialişti seniori şi într-un număr semnificativ de cazuri, poziţiile disponibile au vizat înlocuiri de personal, a spus pentru ECONOMICA.NET Maria Buznea, consultant al agenţiei Manpower Professional, specializată în recrutarea de specialişti şi middle management.

Cum îşi aleg publicitarii oamenii cu care vor să lucreze

De obicei, publicitarii lucrează cu firme de recrutare când vor să găsească oamenii potriviţi pentru posturile vacante din companie.

Mai ales pentru posturile C-Level (director general etc.) şi pentru posturile din departamentele de suport (tip contabilitate, secretariat, juridic) se apelează la externalizare, ne-au explicat recrutorii Manpower.

Pentru anumite poziţii însă, networking-ul e preeminent recrutării externalizate.

„Publicitatea este o piaţă destul de compactă, în care majoritatea angajatorilor sunt concentraţi în Capitală şi doar câţiva în alte oraşe mari. Publicitatea este o industrie în care jucătorii – manageri de agenţie, echipa de creaţie sau planificare media  – se întâlnesc la nenumărate evenimente, de la competiţii cu premii, la pitch-uri pentru client şi au ocazia să îşi cunoască destul de bine abilităţile şi portofoliul, astfel încât atunci când există un post disponibil în cadrul unei agenţii, aceştia are posibilitatea de a aborda direct două-trei persoane pe care le apreciază şi le consideră potrivite, cu care să discute oportunitatea de angajare, fără să aibă nevoie de procese de recrutare deschise şi de amploare”, ne-au explicat recrutorii Manpower.

Aceştia adaugă însă că procesele de recrutare derulate intern rămân atipice în publicitate. „Ca să nu dăm iluzia că networkingul e alternativa la căutarea clasică a unui job în industria de publicitate”, spun ei.

Ce se caută acum pe piaţă şi ce nu

Majoritatea activităţilor de creaţie şi grafică publicitară sau planificare şi cumpărare media sunt gestionate de către agenţii specializate, aceste competenţe nefiind des căutate de clienţii finali de publicitate, ceea ce restrânge numărul de angajatori în domeniu. Fac excepţie unele companii mari, mai ales din industria bunurilor de larg consum, care au consumuri mari de media, ne-au mai spus recrutorii Manpower.

În ceea ce priveşte zona de creaţie grafică, companiile lucrează de obicei cu freelanceri, drept care angajatorii nu prea angajează cu normă întreagă personal specializat în această nişă, ne-au mai spus recrutorii Manpower.

Iată, în continuare, lista salariilor nete lunare cu care Manpower a plasat candidaţi în publicitate, în cursul acestui an.

Concret, Manpower a plasat candidaţi pe poziţia de account executive cu salarii nete lunare cuprinse între 500 de euro şi 1200 de euro.
Candidaţii recrutaţi de Manpower în 2013 pe postul de account supervisor au fost angajaţi cu salarii nete lunare situate în intervalul 700 de euro – 1400 de euro. Lista completă a salariilor şi posturilor din industria de profil în Manpower a plasat candidaţi în 2013, mai jos. 

Postul pentru care Manpower a plasat candidaţi în 2013

Salariul minim net lunar cu care Manpower a plasat candidaţi în 2013

Salariul maxim net lunar cu care Manpower a plasat candidaţi în 2013

Account executive

500 de euro

1200 euro

Senior account executive

500 de euro

1200 de euro

Account supervisor

700 de euro

1400 de euro

Management supervisor

1000 de euro

1500 de euro

Group management supervisor

1000 de euro

2500 de euro

Account director

1000 de euro

2500 de euro

Director of account services

1500 de euro

3000 de euro şi peste

Director of client services

1500 de euro

3000 de euro şi peste

De ce sunt diferenţe de salariu atât de mari pentru acelaşi post pentru care s-au făcut angajări în publicitate în acest an

„Sub aceeaşi denumire/funcţie pot exista diferenţe foarte mari atât ca responsabilităţi, cât şi ca remuneraţie. De asemenea, pachetele salariale sunt construite diferit, cu mai mare libertate şi varietate decât în alte industrii, altfel încât poate exista doar un salariu fix sau o combinaţie de salariu fix cu componente variabile, fiind posibile de asemenea şi alte beneficii, unele rezultând din bartere (schimburi de servicii), de care angajaţii beneficiază în funcţie de nivelul de senioritate”, ne-a atras atenţia Cristina Moldovan, managerul agenţiei Manpower Braşov.

Vestea proastă pentru cei care vor să se angajeze în publicitate: concedierile şi cumulările de funcţii dictează tendinţa anului în industrie

2013 este încă un an greu pentru publicitari, cu extrem de puţini oameni angajaţi în industrie, cu un număr considerabil de concedieri şi de funcţii cumulate, ne-au spus recrutorii Manpower.

“Industria publicităţii este într-un punct de descreştere şi anul acesta. Bugetele au fost reduse masiv, iar multinaţionalele (zona cea mai generoasă în cheltuielile publicitare) sunt extrem de atente la costuri. Există deci o presiune în acest sens şi în ceea ce priveşte fee-urile de agenţie. Corelat cu această stare a pieţei, nivelul recrutărilor în publicitate este extrem de scăzut iar într-un număr semnificativ de cazuri, în 2013 putem vorbi despre downsizing (n. red. disponibilizări) şi cumulare de funcţii”, a spus pentru ECONOMICA.NET Maria Buznea, consultant al agenţiei Manpower Professional.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul contagierilor de COVID-19 la nivel global a scăzut cu 12 % în ultima săptămână – OMS
Numărul contagierilor de COVID-19 la nivel global a scăzut cu 12 % în ultima săptămână – OMS
Contagierile globale de COVID-19 la nivel global au scăzut 12 % în ultima săptămână, cu peste 2,6 milioane de noi cazuri raportate, cea mai scăzută incidenţă înregistrată din februarie,......
Ministrul Energiei a discutat cu reprezentanţii Exxon despre colaborarea cu Romgaz pentru stocarea de carbon
Ministrul Energiei a discutat cu reprezentanţii Exxon despre colaborarea cu Romgaz pentru stocarea de carbon
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii companiei americane ExxonMobil, iar una dintre ...
Programarea pentru eliberarea paşapoartelor se poate face online
Programarea pentru eliberarea paşapoartelor se poate face online
 Direcţia Generală de Paşapoarte informează cetăţenii că cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice/temporare ...
Burak Yildiran a primit avizul BNR pentru funcţia de director general al Patria Bank
Burak Yildiran a primit avizul BNR pentru funcţia de director general al Patria Bank
Patria Bank anunţă că Burak Yildiran, bancher cu peste 25 de ani de experienţă în industrie, a primit avizul Băncii ...