Listarea Hidroelectrica – Fondul Proprietatea ar putea fi folosit de Franklin Templeton drept model pentru alte pieţe

După ce a reuşit să deruleze cu succes cea mai mare ofertă publică iniţială a anului din Europa, prin care a strâns 8,1 miliarde de lei (1,8 miliarde de dolari) din vânzarea unei participaţii la Hidroelectrica, compania americană Franklin Templeton vrea să folosească Fondul Proprietatea drept model pentru alte părţi ale lumii, transmite Bloomberg.
AGERPRES - lun, 10 iul. 2023, 14:17
Listarea Hidroelectrica - Fondul Proprietatea ar putea fi folosit de Franklin Templeton drept model pentru alte pieţe

În România, Franklin Templeton Investments a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului Proprietatea pe 29 septembrie 2010. Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. Fondul Proprietatea este o companie de investiţii de tip închis, iar obiectivul său investiţional este maximizarea randamentelor către acţionari şi creşterea valorii activului net pe acţiune prin investiţi realizate, în principal, în acţiuni şi valori mobiliare româneşti, scrie Agerpres.

„Credem că acesta este un model care poate fi copiat. Am purtat discuţii cu o serie de alte ţări în legătură cu înfiinţarea unui vehicul similar cu Fondul Proprietatea”, a declarat Johan Meyer, CEO al diviziei din România a Franklin Templeton, într-un interviu pentru Bloomberg. Potrivit lui Meyer, modelul Fondului Proprietatea ar putea funcţiona şi în alte foste ţări comuniste, cum ar fi Ucraina, dacă va exista voinţă politică.

La începutul acestui an, Franklin Templeton a semnat un memorandum de înţelegere cu Uzbekistan pentru a crea un fond naţional de investiţii care să ajute la atragerea investitorilor străini în companiile de stat.

„Mi-ar plăcea foarte mult să văd că se încearcă acest lucru şi în Africa de Sud, unde există un număr foarte mare de entităţi deţinute de stat, care ar putea beneficia foarte mult de pe urma unei game mai largi de acţionari”, a mai spus Meyer, care este cetăţean sud-african.

În lunile următoare, Franklin Templeton va începe discuţiile pentru prelungirea mandatului de administrare a Fondului Proprietatea, iar noul mandat ar putea începe în luna aprilie 2024. De asemenea, Franklin Templeton va continua să exploreze planurile actuale de a lista şi alte pachete de acţiuni din portofoliu, în special cele la Salrom şi la Aeroporturi Bucureşti, potrivit lui Johan Meyer.

„Acestea sunt companii care ar putea fi listate de sine stătător”, a declarat Meyer, care a apreciat însă că este prea devreme pentru a discuta calendarele pentru noi oferte.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...