Listarea la bursă a Hidroelectrica, în linie dreaptă pentru începutul verii. Prospectul va fi depus la ASF în aprilie

Listarea la bursă a Hidroelectrica, prin oferta de acțiuni a Fondului Proprietatea, va avea loc cel mai probabil la începutul verii, după ce în aprilie va fi depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară în aprilie, a spus Karoly Borbely, membru în CA al companiei. El a mai spus că, pe viitor, ar fi bine ca și statul să scoată la vânzare din participația sa.
Mihai Nicuţ - joi, 23 feb. 2023, 13:48
Listarea la bursă a Hidroelectrica, în linie dreaptă pentru începutul verii. Prospectul va fi depus la ASF în aprilie

„Prima fereastră este la începutul lunii mai, a doua este undeva la mijlocul sau în a doua parte a lunii iunie. Sunt câteva aspecte tehnice care nu depind de noi. Noi am terminat prima rundă de întâlnire cu investitorii. Acum, echipa de consultanţi lucrează pentru pregătirea draftului de prospect, care va fi depus la reglementator în a doua parte a lunii aprilie, sunt câteva aspecte tehnice şi este importantă şi situaţia de pe pieţe”, a declarat Károly Borbély, membru în consiliul de administraţie (CA)  al Hidroelectrica, la ZF Power Summit.

Potivit acestuia, procesul de listare trebuie să țină cont și de faptul că legislația americană (sunt puse la vânzare acțiunile Fondului Proprietatea, administrat de Franklin Templeton) stabilește că ar trebui să treacă 135 de la zile de la momentul aprobării rezultatelor financiare până la momentul listării propriu-zise.

“Dacă ne încadrăm, facem în prima parte a lunii mai, dacă nu, imediat după ce apar cifrele pe primul trimestru. Dar ambele scenarii sunt extrem de realizabile”, a spus oficialul, care a mai afirmat că feedback-ul investitorilor este “extrem de pozitiv”, iar “România este în vizorul investitorilor”.

Borbely a mai afirmat că, în viitor, ar fi bine ca și statul să își vândă din participație, evident fără a coborî sub pragul majoritar.

“Acum s-a luat hotărârea de a merge doar cu vânzarea participaţiilor Fondului Proprietatea, dar eu sunt convins că în etapa a doua ar fi bine ca şi statul să mai vândă din participaţie. Este un proces normal, nu se întâmplă nimic, are 80%, dar şi dacă ar avea 65-70% ar putea să controleze compania foarte bine. O deschidere pe bursă ajută foarte mult compania şi cred că este un pas pe care îl aşteptăm de mult”, a mai spus oficialul.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania, compania având în exploatare un numar de 209 centrale hidroelectrice, cu o putere instalată de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, de 108 MW, cumpărat la finalul anului 2020.

Pentru următorii ani, Hidroelectrica și-a asumat investiții de peste 5 miliarde de lei, iar realizarea lor înseamnă punerea în funcţiune a unei capacităţi noi de producţie cu o putere instalată totală de peste 655 MW, coroborată cu  o producţie medie anuală estimată la circa 1.763,92 GWh/an.

Este cea mai profitabilă companie din România, societatea  înregistrând o cifră de afaceri de 6,3 miliarde de lei în 2021 (ultimul an fiscal încheiat), mai mare cu 63% față de anul precedent, și un profit operațional (EBITDA) de 4,7 miliarde de lei, de asemenea în creștere cu 71% (față de anul precedent).

Statul român deține 80% din acțiunile companiei, iar Fondul Proprietatea restul de 20%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în baza......
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...