Listarea OMV Petrom la Londra, după majorarea preţului la petrol – şeful FP

Fondul Proprietatea (FP) aşteaptă majorarea preţului la petrol şi apariţia de oportunităţi pentru listarea unor acţiuni OMV Petrom la Bursa de la Londra, a afirmat, miercuri, directorul FP, Greg Konieczny, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 08 oct. 2015, 06:57
Listarea OMV Petrom la Londra, după majorarea preţului la petrol - şeful FP

Acţionarii OMV Petrom au aprobat listarea secundară a OMV Petrom pe Bursa de Valori din Londra prin emisiune de certificate de depozit, având la bază acţiuni suport, această aprobare fiind valabilă până la data de 31 decembrie 2016, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile Petrom se tranzacţionează în prezent la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, deoarece preţul ‘a fost afectat mai mult decât ar fi trebuit’.

‘Nu cred că are sens, cel puţin din punctul meu de vedere, ca, la actualul nivel la care este evaluat Petrom, să ne gândim la vânzarea acţiunilor’, a declarat Konieczny.

Miercuri, la Bursa de la Bucureşti, titlurile FP au scăzut cu 0,3%, la 0,787 lei, în timp ce acţiunile Petrom au urcat cu 0,2%, la 0,33 lei, după ce s-au tranzacţionat la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2012, conform datelor Bloomberg.

Fondul Proprietatea intenţionează să-şi reducă participaţia deţinută la Petrom sub 15%, de la 19% în prezent, dar va analiza cu atenţie situaţia de pe pieţe, a explicat directorul FP.

De asemenea, Fondul Proprietatea este pregătit să reia discuţiile cu Electrica SA privind vânzarea participaţiei minoritare în subsidiara de distribuţie a energiei, după ce, în aprilie, nu a reuşit să ajungă la un acord, din cauza preţului, a afirmat Konieczny. Acesta a adăugat: ‘Se pare că acţionarii minoritari ai Electrica sunt interesaţi de această tranzacţie, şi noi suntem, dar cred că discuţiile pot într-adevăr începe când ambele părţi sunt pregătite’.

În condiţiile în care anul acesta nu a avut loc pe piaţa internă de capital nicio ofertă publică iniţială (IPO), Fondul Proprietatea ia în considerare să solicite Guvernului să ceară companiilor Enel SpA şi E.ON SE să fie de acord să-şi listeze subsidiarele lor locale, în care statul şi FP au participaţii minoritare, a anunţat Konieczny. Este, de asemenea, în interesul Guvernului să aibă un preţ ferm al pieţei pentru aceste participaţii.

‘Dacă Enel şi E.ON primesc o solicitare de la Executiv, pe baza acordului de privatizare, ele nu pot spune nu’, susţine şeful FP.

România nu a reuşit să-şi îndeplinească angajamentele de a vinde la bursă cel puţin trei companii, ca parte a acordului cu FMI şi UE, din cauza problemelor legale sau a acumulării pierderilor. Acel acord a expirat luna trecută şi Guvernul intenţionează să solicite un nou acord până la sfârşitul acestui an. Întârzierile afectează planurile FP, a explicat Konieczny. Acesta a adăugat: ‘Este o problemă majoră. Pentru noi este o problemă deoarece, dacă piaţa de capital nu înregistrează creştere, FP va obţine din ce în ce mai puţin’.

FP vrea de asemenea o listare a producătorului de sare Salrom, în care deţine o participaţie de 49%, restul fiind deţinut de stat. O nouă adunare a acţionarilor va avea loc în aproximativ 30 de zile, pentru a se da un vot cu privire la listare, a declarat şeful FP, exprimându-şi speranţa că Ministerul Economiei va accepta planul după ce va primi ‘unele informaţii noi’.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005 pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate în timpul regimului comunist. Fondul investeşte în prezent în cele mai mari şi mai profitabile companii listate din România, precum OMV Petrom (cel mai mare producător de petrol din România), Romgaz (cel mai mare producător de gaze naturale din ţară), precum şi în active nelistate deţinute de stat în infrastructură, precum Aeroporturi Bucureşti şi Portul Constanţa. De asemenea, Fondul oferă expunere pe Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii europene de hidrogenerare, dar şi pe monopoluri de bunuri naturale precum Salrom, compania de minerit a sării din România.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările efective la cei aproape 43 de kilometri de cale ferată ar trebui să dureze......
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...