Listarea Romgaz: Preţ de 24-32 lei pe acţiune. Oferta începe luni la Bucureşti şi la Londra

Statul ar urma să obţină între 1,38 şi 1,85 miliarde lei (între 311 şi 415 milioane de euro) din oferta publică iniţială (IPO) de vânzare a acţiunilor Romgaz. Intervalul de preţ este de 24-32 de lei pe acţiune, a anunţat vineri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, la finalul şedinţei de Guvern. Oferta va începe luni, simultan la Bucureşti şi Londra.
Adrian N. Ionescu - vin, 18 oct. 2013, 09:35
Listarea Romgaz: Preţ de 24-32 lei pe acţiune. Oferta începe luni la Bucureşti şi la Londra

„Am aprobat în Guvern hotărârea privind oferta publică a Romgaz. Este vorba despre 57,813 milioane de acţiuni, adică 15% din capitalul social, iar intervalul de preţ este 24-32 lei pe acţiune. Este o cotaţie stabilită după un raport de marketing al consorţiului de consultanţi şi este o cotaţie apropiată de cea a Petrom“, a spus Niţă.

Oferta publică se va derula în perioada 21-31 octombrie 2013.

O tranşă de 15% din acţiuni va fi rezervată investitorilor mici, iar diferenţa de 85% va fi alocată investitorilor instituţionali. Pentru investitorii mici, care vor subscrie până la 10.000 acţiuni, vor fi acordate discount-uri de 5% pentru ordine plasate în prima săptămână şi de 3% pentru cele introduse în a doua săptămână.

Nu a fost fixată o limită pentru proporţia de GDR -uri (certificate de depozit, titluri care se vor vinde la Londra şi care vor substitui acţiunile). „În funcţie de cerere, porporţia acestora va fi de maxim 67%, conform reglementărilor“, potrivit surselor apropiate intermediarilor.

„La limita inferioară a intervalului de preţuri, evaluarea companiei este apropiată de cea din activul net al Fondului Proprietatea, care ar putea fi un reper important în derularea ofertei“, a declarat Adriana Marin, analist al SSIF Broker Cluj Napoca, pentru ECONOMICA.NET

Statul ar urma să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute, de luni, atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi pe piaţa alternativă a celei de la Londra.

Romgaz a anunţat în urmă cu o săptămână intenţia de a lansa o ofertă publică iniţială de acţiuni existente şi de Certificate Globale de Depozit (GDR) având la bază acţiuni şi de a lista acţiunile la Bursa de Valori Bucureşti şi certificatele de depozit la Bursa de la Londra.

„Oferta publică iniţială va avea ca obiect maximum 15% acţiuni existente, sub formă de acţiuni şi de GDR, deţinute de Ministerul Economiei, care acţionează prin intermediul Departamentului pentru Energie. Oferta se adresează investitorilor instituţionali şi investitorilor de retail din România, dar şi investitorilor instituţionali pe piaţa internaţională, cu excepţia celor din Statele Unite ale Americii, conform prevederilor Regulamentului S şi a unor investitori instituţionali calificaţi din Statele Unite ale Americii, conform Regulii 144 A. Se estimează că oferta va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, în funcţie de condiţiile de piaţă“, precizează un comunicat al companiei.

Goldman Sachs International şi Erste Group Bank AG sunt coordonatorii globali comuni, iar BCR şi SSIF Raiffeisen Capital & Investment sunt managerii locali ai ofertei publice Romgaz, care este parte din programul de privatizare al României, în conformitate cu politicile existente de liberalizare şi dereglementare a pieţei.

În urma ofertei, Ministerul Economiei va deţine cel puţin 70% din acţiunile societăţii, Fondul Proprietatea îşi va menţine cota de 15% din acţiuni, iar flotaţia liberă va include restul de acţiuni (acţiunile liber tranzacţionate la BVB).

‘Romgaz este o companie strategică pentru România şi poate fi în mod just numită ‘bijuteria coroanei’ în sectorul energetic, datorită performanţelor înregistrate de-a lungul timpului. Listarea Romgaz, cel mai mare producător şi furnizor de gaze de pe piaţa locală este parte a unui program ambiţios iniţiat de Guvernul României, în sensul deschiderii către investitori privaţi străini a companiilor strategice, ca parte a contextului de reformare a sectorului energetic şi alinierii cu principiile competiţiei reale, pe baza liberalizării pieţei. Oferta Publică Iniţială a Romgaz va avea un impact major în sectorul energetic românesc şi cred că investitorii, şi cei din România şi cei internaţionali, vor identifica această oportunitate. În acelaşi timp, este o oportunitate pentru piaţa de capital locală, datorită ofertei importante de pe Bursă de Valori Bucureşti. Calitatea companiei şi potenţialul ei de creştere o poziţionează ca fiind alegerea corectă pentru a deveni prima companie privatizată românească, listată la Bursa de la Londra. Acesta este un pas în plus în strategia de internaţionalizare a companiei’, a declarat, săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Potrivit directorului general al Romgaz, Virgil Metea, oferta publică iniţială anunţată marchează o nouă etapă în dezvoltarea societăţii.

‘Construim pe tradiţia noastră de mai mult de 100 de ani în operaţiunile upstream din România, pentru a dezvolta noi zone pe piaţa domestică şi pentru a ne extinde în noi zone de frontieră (cum sunt zonele de adâncime sau cele din apele adânci ale Mării Negre) şi ne pregătim pentru liberalizarea integrală a pieţei şi preţurilor pe piaţa locală. Credem că Romgaz propune investitorilor o ofertă atractivă prin lichiditatea solidă a companiei şi potenţialul de creştere a producţiei prin exploatarea activelor noastre’, a spus Metea.

Romgaz este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România şi, conform Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a deţinut, în 2012, o cotă de 50,1% din producţia internă de gaze naturale şi a furnizat 41,7% din volumul de gaze naturale pentru consum din România. Ariile principale de activitate ale Romgaz includ: explorarea şi producţia de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, stocarea în depozite subterane şi producţia de electricitate. În 2012, Romgaz a produs 5,7 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Compania operează în prezent 3.257 de sonde de producţie în România, care accesează 147 de zăcăminte comerciale, precum şi 29 de sonde de explorare în nouă perimetre on-shore. La 30 iunie 2013, Romgaz deţinea rezerve nete de gaze de 62,1 miliarde de metri cubi şi rezerve nete probabile de 13,2 de miliarde de metri cubi de gaze, conform consultantului independent – DeGolyer & MacNaughton.

Societatea deţine acorduri petroliere pentru nouă perimetre de explorare on-shore din România, cu o suprafaţă totală de aproximativ 17.650 km2. În total, din 1997, în perimetrele aflate în concesiune, au fost făcute peste 70 de noi descoperiri de gaze, (aproximativ 3,8 miliarde mc în termeni de producţie cumulată), ceea ce reflectă o rată de succes de 66% pentru pentru forări de explorare finalizate.

Romgaz a încheiat o serie de parteneriate şi alte acorduri de investiţii comune pentru explorarea şi dezvoltarea perimetrelor licenţiate, atât în străinătate, cât şi în România. În Slovacia şi Polonia, societatea deţine cote de participare de 25% şi 30% în parteneriate şi, respectiv, în acorduri pentru explorarea, dezvoltarea şi producţia a cinci perimetre de explorare. Pe teritoriul României, societatea deţine participaţii (cuprinse între 37,5% şi 50%) în două alte perimetre. De asemenea, Romgaz are o serie de acorduri de colaborare cu Lukoil, Vanco, Amromco Energy şi Schlumberger Logelco, alături de alte contracte de asociere (joint – venture) pentru explorarea, dezvoltarea sau reabilitarea diverselor perimetre sau instalaţii din România şi din străinătate.

Romgaz este, de asemenea, cel mai mare operator de înmagazinare subterană de gaze naturale din România. Societatea operează şase depozite subterane de înmagazinare cu un volum total de lucru de 2,76 miliarde mc şi, potrivit ANRE, în 2012, a avut o cotă de piaţă pentru înmagazinare subterană a gazelor naturale în România de 90%. Societatea a intrat recent în sectorul de producere a energiei electrice prin achiziţionarea, în februarie 2013, a centralei termoelectrice de la Iernut, care are o capacitate instalată de 800 MW.

Romgaz a înregistrat, în primele şase luni ale anului 2013, EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozit, depreciere şi amortizare) de 1,1 miliarde lei (342 de milioane de dolari), comparativ cu 1,2 miliarde lei (371 milioane de dolari), în primele şase luni din 2012 şi venituri de 3,8 miliarde lei (1,16 miliarde de dolari), 4,2 miliarde lei (1,27 miliarde de dolari) şi 3,5 miliarde lei (1,06 miliarde dolari), în exerciţiile financiare încheiate la 31 decembrie 2012, respectiv 2011, 2010.

Compania înregistrează marje de EBITDA ridicate în mod constant, acestea atingând 48,3% în 2012 şi 58,7% în prima jumătate a anului 2013, comparativ cu 46,2% în 2011.

Legislaţia din România privind distribuirea profitului înregistrat de companiile deţinute de stat prevede ca cel puţin 50% din profitul realizat de companie să fie distribuit sub formă de dividende. Pentru anii 2011 şi 2012, Romgaz a înregistrat rate de distribuţie a dividendelor de 79%, respectiv 95%. Romgaz estimează să plătească dividende de aproximativ 85% din profitul net al anului 2013, în funcţie de poziţia financiară şi necesităţile de investiţii ale companiei.

România este a doua cea mai mare piaţă de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, cu un consum cifrat la 13,5 miliarde de metri cubi în 2012.

Guvernul român a demarat procesul de liberalizare a preţurilor la gaze. Ca parte a acestui proces, consumatorii au deja posibilitatea de a-şi alege furnizorul. Guvernul intenţionează să încheie procesul de liberalizare a preţului gazelor pentru clienţii non-casnici până în decembrie 2014 (cu posibilitatea prelungirii până la finele anului 2015) şi pentru consumatorii casnici până la sfârşitul anului 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco angajează. Sunt mii de locuri de muncă disponibile, în toată Europa
Pepco Group, proprietarul lanţurilor de magazine cu discount Pepco, Poundland şi Dealz, va crea circa 13.000 de locuri de muncă în Europa, în următorii trei ani, în cadrul unei campanii......
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Bucureștiului despre primarul Nicușor Dan: Aveam așteptări mai mari. Lucrurile puteau să arate mult mai bine
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat, vineri seară, că avea aşteptări mai mari în legătură cu activitatea lui ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere ...
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...