Lituania susţine că vama chineză îi blochează exporturile

China a impus un blocaj vamal asupra exporturilor lituaniene, a anunţat vineri un organism comercial lituanian, în contextul disputei dintre Beijing şi Vilnius provocate de decizia statului baltic de a permite Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto, relatează Reuters.
AGERPRES - vin, 03 dec. 2021, 15:00
Lituania susţine că vama chineză îi blochează exporturile

China şi-a degradat relaţiile diplomatice cu statul baltic şi a suspendat serviciile consulare la Vilnius după ce, la 18 noiembrie, a fost deschis Biroul de reprezentare taiwanez.

China percepe Taiwanul care se autoguvernează drept teritoriu al său, care nu dispune de drepturile unui stat. Alte birouri taiwaneze din Europa şi din SUA folosesc numele oraşului Taipei, pentru a evita orice referire la insula însăşi.

„Regret această decizie a autorităţilor chineze”, a declarat presei vineri preşedintele lituanian Gitanas Nauseda. „Este păcat că a fost luată, în pofida faptului că Lituania a explicat destul de clar că deschiderea reprezentanţei taiwaneze nu intră în contradicţie cu principiul ‘O singură Chină’, pe care îl respectăm”, a adăugat el.

Nauseda a spus că i-a cerut guvernului lituanian să găsească un mod de a compensa companiile pentru pierderile lor.

Informaţiile iniţiale privind decizia autorităţii vamale chineze au apărut joi, a declarat Vidmantas Janulevicius, preşedinte al Confederaţiei lituaniene a industriaşilor, citând trei membri ai acestui organism.

„Lituania nu mai figurează pe lista ţărilor de origine a autorităţii vamale chineze, aşa că formularele vamale pentru marfa din Lituania nu pot fi depuse”, a spus el.

Confederaţia, ai cărei membri reprezintă jumătate din economia Lituaniei, va cere guvernului să înainteze o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului, pentru a protesta împotriva barierelor comerciale, a spus Janulevicius.

Biroul chinez al însărcinatului cu afaceri de la Vilnius nu a comentat aceste informaţii, notează Reuters.

Ministerul de Externe lituanian discută cu Comisia Europeană pentru a stabili „o reacţie comună a Uniunii Europene”, potrivit unui comunicat citat de site-ul de ştiri 15min. Un purtător de cuvânt al ministerului a confirmat relatarea site-ului vineri.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat vineri că este în contact cu autorităţile de la Vilnius şi cu delegaţia UE de la Beijing pentru a clarifica situaţia.

„Am fost informaţi că transporturile lituaniene nu sunt trecute prin vama chineză şi solicitările pentru import sunt respinse”, a declarat un purtător de cuvânt al CE în conferinţa de presă cotidiană, refuzând să facă alte comentarii.

Lituania, ce are relaţii comerciale în principal cu ţările UE, a exportat în 2020 bunuri în valoare de 300 de milioane de euro în China, care a fost a 22-a cea mai mare destinaţie pentru exporturile sale, potrivit statisticilor guvernamentale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...