LIVE BUSINESS – Iancu: Combinaţia Gazprom-OMV vrea să mute pe bursa de la Viena tranzacţiile cu gaze din România

Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul de a fi platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, situaţie care i-ar avantaja cei de la Gazprom şi OMV, a declarat, luni, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, prezent la conferinţa LIVE BUSINESS organizată de ECONOMICA.NET.
Economica.net - lun, 23 oct. 2017, 12:26
LIVE BUSINESS - Iancu: Combinaţia Gazprom-OMV vrea să mute pe bursa de la Viena tranzacţiile cu gaze din România

El a făcut această declaraţie în contextul în care Comisia de industrii a adus mai multe amendamente OUG 64/2016 privind modificarea legii gazelor, potrivit cărora 70% din gazele româneşti trebuie tranzacţionate obligatoriu pe bursa OPCOM, ceea ce a nemulţumit Bursa Română de Mărfuri (BRM), care, de asemenea, deţine o licenţă de tranzacţionare a gazelor.

‘Când ai indicatori de preţ: când ai mai mulţi concurenţi pe o piaţă sau când ai mai multe pieţe? Indicatori corecţi de preţ ai când ai mai mulţi concurenţi în piaţă, nu mai multe pieţe. Când îţi segmentezi de unul singur piaţa în mai multe platforme, atunci nu o să mai ai indicatori de preţ şi nici consumatorul nu o să fie deloc avantajat’, a susţinut Iancu.

În opinia sa, în spatele nemulţumirilor declanşate de BRM se află de fapt OMV şi Gazprom, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti.

‘Eu trebuie să pun anumite criterii pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să fie platforme de tranzacţionare a gazelor. Dacă pun aceste criterii, sunteţi siguri că Gazprom nu îndeplineşte aceste criterii în secunda doi şi vine cu o societate din Viena şi în acel moment tranzacţiile din România vor fi făcute pe platforma ruşilor? Atunci cine e avantajat? Este o mare capcană. Bursa (BRM – n.r.) ne este introdusă în faţă pentru că din spate noi avem deja două solicitări ale Bursei din Viena să fie ei cei care tranzacţionează. Şi atunci o să vedeţi combinaţia Gazprom – OMV cum face tranzacţia gazelor la Viena, pentru că eu nu pot să impun producătorului fă neapărat pe OPCOM sau pe Bursa Română. El face pe ce piaţă vrea şi o va face pe cea din Viena. De ce ne-au scris? De ce ei au o singură bursă, impusă prin lege, şi vor neapărat să fie şi la noi?’, s-a întrebat Iancu.

El a mai spus că licenţa deţinută în prezent de BRM este discriminatorie faţă de OPCOM, care este obligat să fie transparent şi respecte anumite reguli, iar responsabil de această situaţie este reglementatorul pieţei, adică ANRE.

Iancu a mai spus că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursa din România, va fi lovită securitatea naţională a României, iar consumatorul român va fi discriminat, în timp ce România va fi apoi nevoită să importe mai mult gaz de la Gazprom.

‘Cine câştigă dacă eu scot din ţară 50% din gazele României, unde mă duc să mă adresez? La Gazprom. Iată cum este întoarsă ecuaţia. Avem pe masă obligaţia de a fi transparenţi, la care ţinem foarte mult. Înţelegem că este nevoie de un contract şi de investiţii foarte mari, dar haideţi să găsim soluţia prin care aceste contracte să fie transparente’, a mai arătat Iancu.

Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, condusă de Iulian Iancu, a aprobat, la începutul lunii octombrie, OUG 64/2016, cu amendamentele ca 70% din producţia de gaze să fie vândută pe bursa OPCOM. În urmă cu o săptămână, Plenul Parlamentului a reîntors raportul la comisie, pentru a doua oară.

Comisarul european pentru Energiei, Miguel Canete, a transmis o scrisoare autorităţilor române prin care arată că oficialii de la Bruxelles nu sunt de acord cu aceste amendamente. În replică, Iancu a afirmat că, în opinia sa, scrisoarea transmisă de comisar se referă la altceva.

Tot săptămâna trecută, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, a scris pe Facebook că amendamentele aduse de Comisia de industrii avantajează Gazprom şi din acest motiv nu au fost acceptate de Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Dana Sîntejudean, Director Edenred Central Europe: România a avut o mare deschidere spre digital. Suntem pe ultima sută de metri de a deveni o companie 100% digitală
Dana Sîntejudean, Director Edenred Central Europe: România a avut o mare deschidere spre digital. Suntem pe ultima sută ...
România a avut o mare deschidere spre digitalizare, proces accelerat şi de pandemia de Covid-19, arată Dana Sîntejudean Regional Director Central and Eastern Europe. Compania are acum un grad de......
Conceptul care stă la baza viitorului BMW Seria 7 va fi prezentat la expoziția auto de la Munchen
Conceptul care stă la baza viitorului BMW Seria 7 va fi prezentat la expoziția auto de la Munchen
Bavarezii pregătesc premiera mondială a unui concept premergător BMW Seria 7 la expoziția auto de la Munchen care va ...
Cum va arăta internetul Wi-Fi al viitorului în viziunea Cisco : Open Roaming, securitate şi digitizarea spațiilor fizice cu tehnologii wireless
Cum va arăta internetul Wi-Fi al viitorului în viziunea Cisco : Open Roaming, securitate şi digitizarea spațiilor fizice ...
Pe 20 iunie, sărbătorim Ziua mondială Wi-Fi, o inițiativă globală a Wireless Broadband Alliance, care își propune ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Italia
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Italia
Pentru cei care încă nu și-au făcut rezervările pentru vacanță, plajele din Italia pot fi o opțiune. Biletele de ...