Liviu Pop despre Mechel: Sperăm ca în maxim o săptămână să aducem un investitor

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a spus, vineri, la Câmpia Turzii, unde va avea loc un miting de protest faţă de disponibilizările de la combinatul Mechel, că speră ca în decurs de o săptămână să poată fi adus un investitor care să creeze locuri de muncă pentru această zonă.
Economica.net - vin, 14 sept. 2012, 08:43
Liviu Pop despre Mechel: Sperăm ca în maxim o săptămână să aducem un investitor

„Sperăm ca în maxim o săptămână să aducem o investiţie care să creeze locuri de muncă în zona Câmpia Turzii”, a afirmat Liviu Pop.

El a menţionat că nu le cere protestatarilor să nu iasă în stradă întrucât este dreptul acestora să îşi exprime nemulţumirile.

Liviu Pop se află azi, la Câmpia Turzii, fiind invitat de către prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, senatorul Alexandru Cordoş şi reprezentanţii Sindicatului „Industria Sârmei” Câmpia Turzii, pentru a fi alături de ei la mitingul care va fi organizat în oraş începând cu ora 12.00.

La acţiunea de protest, la care vor lua parte reprezentanţi ai mai multor confederaţii sindicale din România şi care are loc în contextul disponibilizărilor colective de personal de la combinatul Mechel, sunt aşteptate aproximativ 1.000 de persoane.

Protestatarii vor pleca în marş de la combinatul Mechel, poarta nr. 1 şi până la Casa de Cultură „Ionel Floaşiu”, unde va avea loc mitingul.

Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunţa, la Câmpia Turzii, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situaţiei de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care există „semne de întrebare” legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a acuzat acţionariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, şi a adus combinatul de la Câmpia Turzii – „perla siderurgiei” – în situaţia de a fi închis.

Ioan Vuşcan declara, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Mechel şi ai unor firme consumatoare de produse metalurgice, că disponibilizările la combinatul din Câmpia Turzii au început din perioada 2005-2006, după care au urmat oprirea unor capacităţi de producţie, vânzarea lor şi transportul a zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri.

„Am avut nenumărate întâlniri cu Yuri Gushchin, director general al Mechel pe Europa de Est, şi Sergei Fedorov, directorul Mechel Câmpia Turzii. Din păcate, în urmă cu o săptămână, am constatat că ei aveau o strategie mai veche să se retragă din această zonă. Urmărind evoluţia lucrurilor şi văzând ce disponibilizări au făcut în timp, pentru că prin contractul de privatizare era nevoie de menţinerea a 5.800 de angajaţi, deja ei de prin 2005-2006 au început disponibilizările. Mai târziu au început să oprească nişte capacităţi de producţie. După aceea au început să vândă capacităţi de producţie. Între timp au cărat mii, zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri, au închis producţia de oţel, tocmai semifabricatele de care aveau nevoie la laminoare. După aceea, neavând oţel, au închis şi laminoarele. Iată că strategia a fost una bine pusă la punct şi în discuţia cu noi au făcut o figuraţie interesantă cum că sunt preocupaţi şi dând vina pe criză, pe criza consumului de produse metalurgice, creşterea preţului la energia electrică. Au adus această perlă a siderurgiei care desfăşoară activităţi productive de 100 de ani la Câmpia Turzii în situaţia de a fi închisă. E o veste tristă pe care trebuie să o spunem, că există această perspectivă, cu toate că ei n-o recunosc. Concluzia este că ei vor să închidă, iar capacităţile de producţie vor fi conservate până în toamna anului viitor”, declara prefectul de Cluj.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...