Liviu Tudor, cel mai mare proprietar de birouri: Investitorii vor influenţa Romania să se dezvolte ca Polonia

Liviu Tudor, cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri, crede că România va avea aceeaşi dezvoltare ca a Poloniei şi că noi companii multinaţionale îşi vor reloca afacerile în ţara noastră. 
Andrada Ghira - lun, 28 apr. 2014, 21:21
Liviu Tudor, cel mai mare proprietar de birouri: Investitorii vor influenţa Romania să se dezvolte ca Polonia

Evoluţia bună a indicatorilor macroeconomici în 2013 a făcut ca Moody’s să modifice recent perspectiva ratingului „Baa3″ al României de la negativă, la stabilă, iar un raport al Erste Research Group arată că şi Sandard & Poor’s ar putea creşte rating-ul României la „investment grade”.

Omul de afaceri Liviu Tudor, ocupantul locului 18 în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 248-249 milioane de euro, dar şi cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri (150.000 mp), este convins că România va primi „investment grade-ul”, care va atrage investitorii de portofoliu. Iar de aici, Liviu Tudor crede că România va urma acelaşi drum de dezvoltare ca al Poloniei.

„Eu cred că investitorii instituţionali vor căuta şi influenţa România să se dezvolte ca Polonia, fiindcă au avut o frumoasă poveste de scucces în Polonia. În următorii zece ani vom avea un drum spectaculos ca al Poloniei. Suntem ultima mare ţară din est cu volum comparabil cu al Poloniei în cadrul UE. Cred că vor fi eforturi şi din partea noastră, dar şi din partea lor să avem o poveste similară de succes cu a Poloniei. Chiar cred în povestea asta”, a declarat Liviu Tudor într-un interviu pentru ECONOMICA.NET

Ce înseamnă „investment grade” pentru piaţa imobiliară românească

„Indiscutabil”, este răspunsul lui Liviu Tudor la întrebarea ECONOMICA.NET dacă România va primi „investment grade” de la agenţiile de rating, notă care va atrage atenţia investiorilor.

„Ne lipsesc lucruri care par că se îndreaptă, din cât îmi dau eu seama. Simt apetitul investitorilor, de altfel e normal, e teriotoriu european, membru UE, cu legislaţie europeană, ar trebui să fie foarte simplu pentru investitorii strategici şi profesionişti să vină într-un astfel de teritoriu.

Se va întampla, în opinia mea, să obţinem şi investment grade, şi atunci vor veni şi investitorii de portofoliu, investitorii grei şi sperăm să asistăm la o dezvoltare similară cu a Poloniei. Birouri importante ale multinaţionalelor vor migra în România şi vom obţine o masă şi mai mare a birourilor de clasa A în Bucureşti şi în ţară. Până atunci însă, cred că este mai precaut să nu faci dezvoltări specultive”, ne-a mai declarat Liviu Tudor.

Totuşi, pentru ca investitorii să fie atraşi de România, va trebui ca semnalul să pornească şi de la bănci. Or, băncile nu au acum apetit pentru imobiliare, mai spune Tudor. Piaţa românească va mai avea de aşteptat.

„După o analiză care e realativ complexă, cred că mai durează. Sunt de îndeplinit nişte reparaţii în economie, care o să ia ceva timp. Există un indicator foarte uşor de observat: luaţi EURIBOR la zece sau cinci ani. O să vedeţi că nici domeniul bancar nu aşteaptă o relansare urgentă. Dacă ele nu aşteaptă, de ce am aştepta noi? De ce ne-am amăgi noi cu o dezvoltare asemănătoare cu ce a fost în 2008?”, mai spune omul de afaceri. 

Firmele americane se uită la Romania cu ochi pentru perioade mai lungi

Dintre toate segmentele pieţei imobiliare, sectorul birourilor a fost mai puţin afectat. Clădirile de birouri nu s-au închis ca mallurile, nu au intrat în insolvenţă pe capete la fel ca proiectele rezidenţiale, şi nici nu s-au înregistrat scăderi dramatice, la fel ca în cazul preţurilor la terenuri.

Liviu Tudor spune că segmentul de birouri din România a stat într-o poziţie privilegiată în aceşti cinci ani de criză. Multinaţionalele nu au plecat, ba mai mult, altele au fost atrase de potenţialul pieţei autohtone. Avantajele care fac România atractivă pentru relocări de afaceri mari sunt chiriile sustenabile şi mai mici decât în Occident, dar şi angajaţii calificaţi, cu salarii competitive.

„Polonia e din ce în ce mai puţin atractivă, pentru că acolo cresc costurile şi sperăm ca atunci când obţinem riscul de ţară superior, să asistăm şi la o creştere mai accentuată la o migraţie de birouri multinaţionale în România. Anul acesta, chiar asistăm la multe cereri de firmei noi, care vor să îşi deschidă birouri în Romania.

În toamna anului trecut, compania HP a prelungit pentru o perioadă de zece ani contractul de închiriere a 26.000 mp în Novo Park din Pipera, clădire ce se află în portofoliul lui Liviu Tudor. Suprinzător la această tranzacţie, estimată la 40 de milioane de euro, este perioada contractuală. De obicei, chiriaşii aleg prelungirea contractului cu cel mult cinci ani. 

„Am observat că firmele americane se uită la Romania cu ochi pentru perioade mai lungi. HP nu e singura firmă care a prelungit contractul din Novo Park. Şi alte două firme americane au încheiat contracte pe perioade mai lungi, şi asta înseamnă că sunt speranţe să trecem la un alt rating de ţară”, ne-a mai declarat Liviu Tudor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct prin care solicită introducerea unui nou investitor în acționariatul......
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Uniunea Europeană a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022 – date Eurostat
Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ ...
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Germania: Acord salarial la Lufthansa. Grevă evitată de Paşte
Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns ...
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume ...