1EUR = 4.7667 RON | Bucureşti 18 º

Companii

Liviu Tudor: Nu cred că vom mai vedea aventuri pe partea de creditare a proiectelor imobiliare

Într-o perioadă precriză când băncile finanţau orice dezvoltator imobiliar cu un proiect care dădea bine pe hârtie, acum insituţiile financiare sunt mai atente cui acordă împrumuturi.

10 sep, 2015 | | ECONOMICA.net

„Băncile şi-au luat lecţia în concertul nefast al crizei şi ştiţi foarte bine că sunt încă în restructurare. Se întâmplă lucruri în domeniul bancar, nu putem să ne aşteptăm la o reluare masivă a creditării în domeniul imobiliar. Nu cred că vom mai vedea aventuri, nici din partea dezvoltatorilor, nici din partea băncilor”, a declarat Liviu Tudor, preşedintel Genesis Development, în cadrul unui seminar pe teme imobiliare. 

Acesta mai spune că băncile sunt precaute, se uită la cererea de creditare şi caută să finanţeze proiecte sustenabile. 

"Dacă în anii '90 eram o naţiune de consignaţii, acum şase-şapte ani eram o naţiune de dezvoltatori. Nu exista loc să nu vezi doi oameni care puneau la cale proiecte de dezvoltare. O să spuneţi: ce e rău în asta. E rău pentru că lucrurile trebuie făcute într-o manieră profesionistă", mai spune Liviu Tudor. 

În ultimul an, marii dezvotlatori imobiliari de pe piaţa locală au accesat credite de refinanţare, dar şi pentru noi proiecte. Sumele acordate de bănci nu mai sunt atât de mari precum înaiante de criză, şi se formează consorţii de bănci pentru împărţirea riscului. Sunt şi cazuri de dezvoltatori care au obţinut finanţare de la bănci care nu sunt prezente în România. 

Este cazul celor de la Plaza Centers, care a obţinut o finanţare de 65% din cadrul proiectului de mall de la Timişoara, de banca Export-Import Bank PLC, deţinută de statul ungar.

Şi dezvoltatorii mallului ParlLake din Bucureşti, Sonae Sierra şi Caelum Development, au obţinut un credit de 83 de milioane de euro de la băncile OTP Bank Ungaria, Hypo Noe Gruppe Bank din Austria şi OTP Bank România. 

 Miza pe birouri şi logistic

Cel mai atractiv segment al pieţei imobiliare rămâne zona de birouri, prin prezenţa în România a companiilor multinaţional, dar şi sectorul logistic are potenţial de creştere, potrivit Georgianei Iancu, senior tax manager PwC. 

„Zona de birouri, şi în speţă birourile pentru multinaţionale e atractivă pentru simplul motiv că pilonii rezistenţei în timp de criză sunt marii angajatori ai lumii, iar România este un tărâm de dezvoltar pentru aceşti mari jucători ai lumii, pentru că găsesc forţă de muncă calificată şi optimal plătită", mai spune Liviu Tudor.

Liviu Tudor deţine două parcuri de afaceri - Novo Park şi West Park, cu o suprafaţă totală de 150.000 de mp, dar şi căminul studenţesc West Gate, proprietăţi care generează anual 35 de milioane de euro. 

Omul de afaceri are o avere estimată la 250-260 mil. euro, în ultima ediţie a Top 300 Capital. El a urcat pe poziţia 16 în topul celor mai bogaţi români. Tudor este şi secretarul general al Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO