1EUR = 4.8254 RON | Bucureşti 7 º

Companii

UPDATE Livrările de gaze din Rusia către România au fost reduse cu 5%, fără vreo explicaţie oficială

Livrările de gaze din Federaţia Rusă către România au fost reduse vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat, fără ca partea română să fi primit vreo motivaţie din partea ruşilor, a declarat, pentru Agerpres, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

12 sep, 2014 | Agerpres
(update 12 sep, 2014 17:36) Ponta: Independenţa noastră energetică, să nu mai depindem de Gazprom, este lucrul cel mai important
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, că independenţa energetică a României "este lucrul cel mai important", fiind necesar "să nu mai depindem de Gazprom", şi a afirmat că trebuie exploatate "toate gazele pe care le avem, atât în Marea Neagră, cât şi pe teritoriul României".

"Păstrând absolut toate standardele de protecţie a mediului, trebuie să ne exploatăm toate gazele pe care le avem, atât în Marea Neagră, cât şi pe teritoriul României. Cred că este obligaţia mea şi a tuturor oamenilor politici responsabili să explicăm, chiar dacă uneori suntem impopulari, că pentru România este esenţial să ne folosim resursele noastre de gaze, în aşa fel încât, pe viitor, când se mai supără Gazprom, să nu mai fie o ştire că au oprit livrările, pentru că nu avem nevoie", a afirmat premierul.
(update 12 sep, 2014 17:24) Nicolescu: Livrările de gaze ruseşti către România vor fi reduse cu încă 9% mâine şi 5% duminică
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat vineri, într-o declaraţie de presă, că livrările de gaze ruseşti către România vor fi reduse de către Gazprom cu încă 9% sâmbătă, respectiv 5% duminică, însă este vorba despre cantităţi infime în comparaţie cu producţia şi consumul intern. Ministrul a dat asigurări ferme că nu există niciun risc ca România sau populaţia României să fie afectată de vreo problemă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaz natural în perioada de iarnă, indiferent de evoluţiile externe.

Nicolescu a precizat că nu se impune vreo măsură suplimentară din partea României. Guvernul va informa în scris Comisia Europeană în legătură cu atitudinea Gazprom, conform procedurilor care se aplică tuturor statelor UE într-o astfel de situaţie.

'Fluxurile de gaze prognozate a fi livrate din Federaţia Rusă către România s-au redus astăzi (vineri - n.r.) cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost oficial informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri', spus Nicolescu.

Ministrul a convocat pentru ora 16,00 o şedinţă de analiză pe această temă cu reprezentanţii Transgaz, Petrom şi Romgaz.

Joi, companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte.

Vineri a intrat în vigoare o nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom - Gazprom neft.

În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO