Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă

Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi generaţii de interceptori care să protejeze Statele Unite ale Americii împotriva unui atac cu rachete balistice intercontinentale, a anunţat luni Agenţia americană de apărare antirachetă, citată de Reuters.
AGERPRES - mar, 16 apr. 2024, 10:40
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă

Programul de interceptori vizează contracararea ameninţărilor actuale cu rachete balistice şi viitoarele progrese tehnologice ale unor ţări precum Coreea de Nord şi Iran.

Această victorie constituie o lovitură dată de gigantul Lockheed după ce SUA au declarat că vor să reducă comenzile de F-35, iar armata a anunţat în februarie că renunţă la dezvoltarea Future Attack Reconnaissance Aircraft, un elicopter de nouă generaţie pentru care Lockheed a prezentat un proiect.

Contractul prevăzut pe mai mulţi ani vizează dezvoltarea interceptorului de următoarea generaţie (Next Generation Interceptor, NGI) pentru a moderniza actualul Sistem de apărare terestră intermediară (Ground-Based Midcourse Defense). Reţeaua complexă de radare, rachete antibalistice şi alte echipamente este menită să protejeze Statele Unite de rachetele balistice intercontinentale.

Primul interceptor de nouă generaţie este aşteptat să fie operaţional în 2028. Lockheed nu a făcut niciun comentariu deocamdată cu privire la acest nou contract.

NGI se află în prezent în faza de dezvoltare tehnologică şi va trece la faza de dezvoltare a produsului în luna mai, potrivit declaraţiei scrise depuse săptămâna trecută de şeful Agenţiei de apărare antirachetă, generalul-locotenent Heath Collins. SUA intenţionează să cumpere 20 de astfel de interceptoare şi să le desfăşoare la Fort Greely, în Alaska.

Collins declarase anterior că agenţia sa va selecta fie Lockheed, fie Northrop Grumman pentru acest program. Companiile au primit contracte separate în 2021 pentru a dezvolta proiecte pentru rachetă.

Pentagonul a renunţat în 2019 să mai lucreze la un contract cu Boeing Co pentru un „vehicul ucigaş”, vârful unui interceptor care se detaşează în spaţiu şi „ucide” focosul care se apropie, din cauza unor probleme tehnice de proiectare, după ce a cheltuit 1,2 miliarde de dolari pentru acest proiect.

SUA au decis apoi să reia procesul de contractare cu scopul de a aduna oferte pentru proiectarea întregului interceptor, inclusiv a „vehiculului ucigaş”. Boeing a fost eliminat din competiţie în 2021.

Programul de interceptori de nouă generaţie ar avea o valoare de 17,7 miliarde de dolari pe întreaga durată a derulării sale, conform estimărilor guvernului american.

Administraţia Biden a solicitat 28,4 miliarde de dolari pentru apărarea antirachetă în bugetul său pe anul fiscal 2025, a indicat Collins în declaraţia sa.

În ianuarie, Lockheed a prognozat pentru anul 2024 un profit sub aşteptările Wall Street, în condiţiile în care cel mai mare segment aeronautic al contractorului din domeniul apărării, care produce avioanele F-35, se confruntă cu probleme legate de lanţul de aprovizionare.

Potrivit Reuters, gigantul Lockheed ar urma să elimine 1% din locurile sale de muncă în cursul anului 2024, în încercarea de a reduce costurile şi de a-şi eficientiza operaţiunile.

Companiile americane din domeniul apărării au beneficiat de o cerere robustă de armament în contextul tensiunilor geopolitice în creştere în ultimii doi ani. Vânzările de echipamente militare americane către guvernele străine în 2023 au crescut cu 16%, ajungând la un nivel record de 238 de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...