Locuitorii țărilor din estul și din sudul Europei au cele mai favorabile opinii despre China

Economica.net
05 12. 2019
china_56789876_12708100

Gigantul asiatic, care a cunoscut în ultimii 40 de ani un formidabil avânt economic şi devenit a doua putere din lume după SUA, suscită reacţii foarte diferite.

În Europa de Vest, doar circa o treime dintre locuitori au o părere pozitivă despre China: în Franţa (33%), în Germania (34%) şi în Regatul Unit (38%), potrivit unui raport al cabinetului american Pew Research Center.

Entuziasmul este mult mai puternic în ţările situate în estul continentului, precum Lituania (45%) şi Polonia (47%), dar mai ales în Bulgaria (55%) şi în Ucraina (57%), naţiuni unde China a investit mult.

Grecia se remarcă de asemenea printr-un nivel ridicat de opinii pozitive (51%), economia greacă beneficiind de investiţii masive ale întreprinderilor chineze când se confrunta cu criza economică.

Dimpotrivă, păreri foarte proaste despre China au suedezii (doar 25% au opinii pozitive), potrivit studiului, realizat pe un eşantion de 38.000 de persoane în 34 de ţări ale lumii.

Relaţiile dintre Suedia şi China s-au deteriorat după arestarea editorului suedez de origine chineză Gui Minhai, care publica la Hong Kong cărţi cu conţinut obscen despre liderii chinezi.

Beijingul a acuzat de asemenea poliţia suedeză că a maltratat turişti chinezi în 2018, după expulzarea acestora dintr-un hotel din Stockholm unde nu aveau rezervare, caz luat în derâdere în Suedia.

La nivel global, cele două extreme se află în Rusia (71% de opinii favorabile), vecină a Chinei şi partener apropiat, şi în Japonia (14% opinii favorabile), ţară care are dispute teritoriale şi istorice cu Beijingul.

În Africa, în cele câteva ţări incluse în sondaj, opiniile favorabile sunt majoritare, cu un maxim în Nigeria (70%) şi un nivel ceva mai scăzut în Kenya (58%).

În ceea ce priveşte SUA, putere rivală a gigantului asiatic cu care este angajată într-un război comercial, impresiile pozitive sunt rare (26%).

În Canada, doar 27% dintre intervievaţi au o părere bună despre China, cifră care ar avea legătură cu criza provocată de arestarea anul trecut, la Vancouver, a unei directoare a grupului chinez Huawei, la cererea SUA.