Locul de unde încep toate drumurile. Tudor Băruţă, inginer ofertare STRABAG: „Provocările sunt continue, se lucrează cu termene limită, la mai multe proiecte simultan”

Construcţia de drumuri a devenit o prioritate şi o necesitate în România ultimelor două decenii. Pe şantiere, munca este intensă; în birouri - concentrarea este maximă. Am deschis una dintre uşi, iar dincolo de ea, aplecat deasupra unui birou, l-am găsit pe inginerul Tudor Băruţă, aglomerat între planşe cu proiecte şi softuri de calculare a ofertelor. De aici pleacă practic toate drumurile, fiindcă el este şeful departamentului de calculație al ARL Cluj, parte a grupului STRABAG din Romania.
Ion Dobreanu - vin, 07 oct. 2022, 12:04
Locul de unde încep toate drumurile. Tudor Băruţă, inginer ofertare STRABAG:

 

Inginerii de drumuri joacă un rol important în construirea și conservarea infrastructurii valoroase de transport în întreaga țară. Munca lor le permite oamenilor să călătorească în siguranță și să transporte produse și resurse vitale. Intrând în biroul lui Tudor Băruţă nici nu bănuieşti că aici se iau unele dintre cele mai importante decizii care vizează infrastructura în zona de nord a României.

Este şeful departamentului de calculație, este îndrăgostit iremediabil de ceea ce face şi nu şi-a imaginat niciodată că ar face o altă meserie decât cea de inginer. „Dacă ne uităm în jurul nostru, cu precădere în mediul urban, practic tot ce ne înconjoară ţine de domeniul ingineriei, nu neaparat al construcţiilor. Ar fi greu de imaginat acum o lume fără construcţii, instalaţii sau tehnologie. Meseria de inginer asigură în continuare menţinerea şi dezvoltarea lumii care ne înconjoară”, este de părere Tudor Băruţă.

Crescut într-o familie de ingineri, a fost conectat permanent la lumea construcţiilor, astfel că pasiunea sa este cumva firească, dacă nu chiar genetică. S-a angajat la ARL Cluj, parte din concernul STRABAG, încă din timpul facultăţii, fiind cooptat în Departamentul de Calculaţie. „Am început în forţă, cu pofta, alături de oameni care deţineau know-how si care mi-au facilitat accesul la informatie, ajutându-mă să cresc şi să mă dezvolt într-o perioadă scurtă, dar consolidată. Ţin minte şi acum euforia provocată de primul proiect calculat, depus şi câştigat. După ce acumulezi experienţă, zona de confort începe să se schimbe, dorindu-ţi proiecte mai provocatoare şi mai complexe din punct de vedere tehnic şi financiar”, îşi aminteşte Tudor Băruţă începuturile.

Citeşte şi 

Pentru un observator neavizat, partea de ofertare din cadrul construcţiilor pare mai lipsită de importanţă, ba chiar una dintre cele mai plicticoase, însă tocmai aici, în acest departament al firmei, prind viaţă proiectele executate pe şantiere. Volumul de muncă este imens, cooperarea între birouri este esenţială, ritmul trebuie să fie alert, existenta unei echipe omogene, unite si orientate spre succes este esențiala pentru rezultate notabile. „Provocările sunt continue, mai ales că se lucrează cu termene limită strânse, la mai multe proiecte simultan, iar documentaţiile şi cerinţele sunt diferite în funcție de zonă şi tip de infrastructură. Stimularea este intensă pentru că tranziţia între proiecte este aproape inexistentă şi numărul lor este în continuă creştere, ceea ce se şi observă, infrastructura rutieră fiind într-o continuă îmbunătăţire şi dezvoltare”, explică Tudor Băruţă, transmiţând ascultătorului vibraţia ritmului de zi cu zi a muncii sale.

Toate proiectele îi sunt dragi, dar unele i s-au lipit de suflet. Spre exemplu, cel al Aeroportului din Baia Mare. „După intrarea în execuţie, am vizitat şantierul periodic şi am putut observa „creaţia” din şantier, în lista de lucrări regăsindu-se calea de rulare, pista, banda pistei, platforma de îmbarcare, construcţia unui pod şi a unui drum de legatură, chiar şi amenjarea unei văi. Pot spune că un asemenea proiect rămâne în istoria amintirilor dragi şi e o experienţă valoroasa din toate punctele de vedere”, ne spune mândru Tudor Băruţă.

Practicând o meserie inovativă este obligat să ţină tot timpul pasul cu noutăţile. În mediul informaţional de astăzi acest lucru nu este tocmai dificil, secretul constă în a selecta sursele şi a prelua ceea ce e important şi relevant pentru meserie. „Totul evoluează, unele materiale sunt finite, unele afectează mediul înconjurator, sunt multe situaţii la care trebuie să ne adaptăm ca şi profesionişti, dar şi ca oameni. Tehnologiile noi aduc siguranţă mai mare în execuţie, rapiditate şi chiar o calitate mai ridicată a lucrărilor. Legat de ofertare, sunt programe care ne ajută să ne optimizăm munca, să centralizăm date în moduri rapide şi să automatizam o parte din procesele de calcul”, spune inginerul.

Citeşte şi

Chiar dacă lucrând la adăpostul biroului oamenii de aici nu sunt expuşi la pericolele inerente care-i pândesc pe lucrătorii din șantier, Tudor şi echipa lui se confruntă şi ei cu riscuri, legate de munca în condiţii de stres, legate de presiune, termene strânse și volum mare de muncă. „Toate aceste riscuri pot fi combătute prin organizare, continua dezvoltare si acumulare de experiența, împărțirea sarcinilor in cadrul echipei si bineînțeles prin dopamina generata de succes. Totodată, pentru evitarea acestor riscuri, sunt importante transparența și comunicarea.”

În 2022, provocările nu se referă numai la proiectare, execuţie şi securitate, ci şi la grija faţă de mediu, care este una dintre priorităţile STRABAG, dovedită prin dezvoltarea unor materiale tot mai puţin poluante. „Un exemplu ar putea fi reciclările in situ, care folosesc materialul existent în structura drumului, cu adaos redus de materiale noi. Reciclarea şi refolosirea materialelor de construcţii este foarte importantă pentru noi, majoritatea dintre ele fiind finite ca şi cantitate, dar cu o rezistenţă foarte mare în timp, proprietate de care ar fi păcat să nu ne folosim, în orice domeniu aplicabil”, argumentează Tudor Băruţă strategia companiei de protecţia mediului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...