Locurile de muncă de la fabricile Opel din Germania nu sunt garantate – oficial german

Peugeot şi General Motors (GM) nu oferă garanţii privind menţinerea locurilor de muncă şi a fabricilor Opel din Germania, a afirmat luni Matthias Machnig, adjunctul ministrului german al Economiei, pentru postul de televiziune ARD, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 20 feb. 2017, 10:30
Locurile de muncă de la fabricile Opel din Germania nu sunt garantate - oficial german

Discuţiile preliminare dintre Guvernul de la Berlin şi reprezentanţii conducerii Peugeot şi General Motors au dus la unele semnale încurajatoare conform cărora locurile de muncă din Germania vor fi păstrate, dar aceste asigurări nu au fost transpuse în contracte angajante, a explicat Machnig. Acesta a adăugat: ‘De aceea speculaţiile sunt premature în acest moment’.

Combinarea cu Peugeot ar putea forma baza unui viitor mai bun pentru Opel, a afirmat adjunctul ministrului german al Economiei.

Vineri, cancelarul Angela Merkel a dat asigurări că Executivul de la Berlin va face tot posibilul pentru a garanta locurile de muncă şi fabricile Opel din Germania, după ce grupul francez PSA şi-a anunţat intenţia de a achiziţiona subsidiara europeană a General Motors.

‘Sunt în desfăşurare discuţiile cu Opel. Guvernul are un proiect de coordonare în curs’, le-a declarat jurnaliştilor Merkel, după întâlnirea cu premierul canadian Justin Trudeau, în Berlin.

‘Din punct de vedere politic, vom face totul pentru a garanta locurile de muncă şi unităţile de producţie din Germania’, a adăugat oficialul german.

Consiliul angajaţilor Opel şi cel mai mare sindicat german, IG Metall, au anunţat vineri că reprezentanţii muncitorilor sunt pregătiţi de negocieri ‘constructive’ cu PSA atât timp cât sunt confirmate angajamentele privind locurile de muncă şi investiţiile în fabrici.

În ultimele zile, General Motors a încercat să liniştească mediile politice din Germania şi Marea Britanie cu privire la posibilele pierderi de locuri de muncă apărute în urma unei preluări a Opel de către PSA. Cu toate acestea, două surse din apropierea constructorului auto francez au declarat pentru Reuters că subiectul eliminărilor de locuri de muncă şi închiderilor de uzine se află pe agenda discuţiilor cu GM, în primul rând fiind vizate uzinele britanice ale Vauxhall.

Activităţile europene ale General Motors au provocat pierderi de 15 miliarde de dolari începând din 2000 şi până în prezent. Deprecierea lirei sterline, după votul în favoarea Brexit, a anulat speranţele referitoare la o revenire pe profit în 2016 astfel că, anul trecut, această divizie a înregistrat pierderi de 257 milioane de dolari.

Potrivit analiştilor, divizia europeană a GM suferă de supracapacităţi de producţie şi de un portofoliu redus de modele comparativ cu ceilalţi constructori generalişti din Europa. Opel are 10 uzine, repartizate în şase ţări din Europa, iar la finele lui 2015 compania avea 35.600 de angajaţi, dintre care 18.250 în Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...