Logan 2 se pregăteşte să cucerească Rusia

Producţia noului Logan 2 ar putea începe şi în Rusia în viitorul apropiat. În acest moment, în Rusia se fabrică modelul Lada Largus minivan, bazat pe vechea generaţie Logan MCV. Francezii de la Renault au un plan agresiv de a câştiga piaţă în Rusia şi se bazează pe fidelitatea populaţiei pentru marca Lada.
Economica.net - joi, 15 nov. 2012, 09:42
Logan 2 se pregăteşte să cucerească Rusia

Dacă în unele ţări noul Logan va ajunge sub sigla Renault, parteneriatul dintre francezi şi Avtovaz ar putea aduce sedanul sub denumirea Lada Priora, model care este deja învechit.

Loganul rusesc ar putea fi o Dacia Logan 2 cu mici diferenţe discrete la nivelul caroseriei şi care ar primi sigla Lada (imaginea care ilustrează articolul este generată pe calculator. sursa: theophiluschin.com).

Lada Priora a intrat în fabricaţie în 2007 fiind o variantă îmbunătăţită a modelului 110 pe care a înlocuit-o treptat.

AvtoVAZ este printre cele mai importante companii auto din Estul Europei, producând peste 800.000 de maşini anual şi având aproximativ 66.000 de angajaţi.

Alianţa Renault-Nissan şi-a majorat participaţia deţinută la AvtoVAZ la peste 50%.

Renault speră să recâştige clienţii fideli ai Lada prin îmbunătăţirea calităţii automobilelor şi înnoirea gamei cu modele noi.

„Nu cumperi o marcă mare pentru a o închide. Dacă întrebi clienţii ruşi dacă vor să cumpere astăzi o Lada, majoritatea ar spune nu, din cauza problemelor de calitate. Însă dacă îi întrebă dacă ar cumpăra aceeaşi maşină după îmbunătăţirea semnificativă a calităţii, 90% dintre ei ar spune da. Este o marcă de care sunt foarte ataşaţi, dintr-un sentiment naţionalist puternic”, consideră Bruno Ancelin, director executiv Renault pentru Rusia.

Asemenea multor mărci de automobile din perioada comunistă a Europei de Est, Lada este văzută în Rusia ca un automobil ieftin, însă greu de întreţinut, care se bazează încă pe loialitatea consumatorilor, tot mai pretenţioşi pe măsură ce veniturile cresc, iar oferta de autoturisme se îmbogăţeşte rapid cu mărci occidentale şi asiatice.

Lada, automobilul dominant în Rusia ultimilor 50 de ani, încearcă să-şi apere poziţia de lider de piaţă în faţa valului de mărci străine, se arată într-o analiză Bloomberg.

Planurile de creştere ale Renault în Rusia se bazează pe menţinerea dominaţiei AvtoVAZ pe piaţă. Rusia poate deveni în 2014 cea mai mare piaţă auto europeană, depăşind Germania, cererea urmând să crească în paralel cu veniturile populaţiei.

Renault şi partenerul său de alianţă, grupul japonez Nissan, au semnat recent un acord preliminar cu gigantul rus de stat Russsian Technologies Corp., în baza căruia vor investi 750 milioane de dolari într-un joint venture care va deţine 74,5% din acţiunile AvtoVAZ. Finalizarea tranzacţiei este programată pentru 2014, după ce Renault a cumpărat, în 2008, un sfert din AvtoVAZ.

AvtoVAZ a fost înfiinţată în anii ’60 cu ajutorul grupului italian Fiat, Uniunea Sovietică încercând astfel să dezvolte propriul „automobil al poporului”. În perioada de glorie a mărcii, clienţii din Germania de Est aveau de aşteptat până la 17 ani pentru a cumpăra un autoturism Lada.

După 1991, compania a supravieţuit din ajutoare de stat şi prin barter, oferind automobile în schimbul pieselor de schimb de la furnizori, dar şi pentru alimente şi îmbrăcăminte pentru angajaţi.

Lada s-a împiedicat de mai multe obstacole în încercările din ultimii ani de a-şi revigora gama de produse. În aprilie, o defecţiune la sistemul de alimentare cu carburant a forţat compania să cheme pentru verificări 24.000 de automobile Granata, care reprezintă aproape întregul „tiraj” al primului model nou introdus în ultimii cinci ani. Aceeaşi defecţiune a afectat 70.000 de modele Kalina.

Profitul net al AvtoVAZ, cel mai mare producător auto din Rusia, a crescut în primul semestru din 2012 de 4,3 ori, la 27,4 miliarde de ruble (880,60 milioane de dolari), cu mult peste estimările analiştilor, de 1,4 miliarde de ruble.

Veniturile au urcat în primele şase luni cu 8,5%, la 89,2 miliarde de ruble (2,87 miliarde de dolari), iar profitul operaţional a crescut cu 23%, la 5,4 miliarde de ruble (173,52 miliarde de dolari).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul pentru sprijinirea investițiilor în procesare ar putea fi ridicat la 15 milioane de euro
Plafonul sprijinului public pentru investiţiile în procesare ar putea fi modificat în Plan Naţional Strategic (PNS) la ...
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei furtuni foarte puternice
Sute de mii de locuințe au rămas fără curent electric și peste 1.300 de zboruri au fost anulate în SUA din cauza unei ...
Furtuna de zăpadă, care a lovit în acest weekend sudul SUA, lăsând mii de persoane fără curent electric şi determinând ...
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
Hidroelectrica a finalizat platforma pentru contractarea online, e funcțională. Urmează lansarea aplicațiilor mobile
La câteva luni după ce Hidroelectrica, cel mai mare producător de enegie electrică din țară, și furnizorul cu cel ...