Logan, Duster şi Sandero, în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia

Logan, Duster şi Sandero s-au situat anul trecut în topul celor mai bine vândute 25 de modele în Rusia, conform datelor publicate de Association of European Businesses (AEB), însă livrările de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare au scăzut cu 36%, al treilea an de declin consecutiv, pe fondul problemelor cu care se confruntă economia şi al deprecierii rublei, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 14 ian. 2016, 13:49
Logan, Duster şi Sandero, în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia

În 2015, pe primul loc în topul celor mai bine vândute maşini în Rusia s-a situat Lada Granta (152.810 unităţi), fabricat de AvtoVAZ, urmat de Solaris, de la Hyundai (114.644 unităţi), New Rio de la Kia (97.097 unităţi) şi Polo de la Volkswagen (45.390 unităţi). Pe locurile cinci şi şase se aflau Duster şi Logan, cu 43.923, şi, respectiv, 41.311 vehicule, în timp ce locul 11 a fost ocupat de Sandero, cu 30.221 vehicule.

Duster, Logan şi Sandero sunt fabricate de Renault.

Anul trecut, au fost vândute în Rusia 1,6 milioane de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare, faţă de 2,49 milioane de vehicule în 2014 – cel mai semnificativ declin de la precedenta recesiune cu care s-a confruntat Rusia – în 2009. Anul acesta, cererea va scădea probabil cu încă 4,7%, la 1,53 milioane de vehicule, a anunţat joi Joerg Schreiber, preşedintele Association of European Businesses.

Deprecierea rublei ‘creează o situaţie dificilă pentru producătorii auto, determinând majorarea preţurilor. Totuşi, 2016 va fi un an mai puţin turbulent pentru piaţa auto, ritmul declinului se va atenua’, a dat asigurări Schreiber.

În decembrie, livrările auto pe piaţa din Rusia au înregistrat un declin de 46%, la 147.000 vehicule, în linie cu estimările analiştilor.

Recesiunea cu care se confruntă Rusia pune într-o situaţie dificilă alianţa Renault – Nissan, care controlează cel mai mare producător auto rus, AvtoVAZ. Cei trei parteneri au ca obiectiv pentru acest an să ajungă la o cotă de piaţă de cel puţin 40% anul acesta.

În decembrie, în topul celor mai bine vândute 25 de maşini în Rusia s-a situat Lada Granta (11.529 unităţi), fabricat de AvtoVAZ, urmat de modelul Solaris de la Hyundai (9.359 unităţi), New Rio de la Kia (8.177 unităţi). Pe locurile patru şi şase se află Duster şi Logan, cu 5.298, şi, respectiv, 3.557 vehicule, în timp ce locul 13 a fost ocupat de Sandero (2.646 unităţi).

Piaţa auto din Rusia trece prin momente dificile şi va înregistra anul acesta un declin al vânzărilor de 30%, a avertizat recent Marcus Osegowitsch, şeful subsidiarei ruse a Volkswagen (VW).

‘Previziunile Association of European Businesses (AEB) privind o scădere de 25% a livrărilor pe piaţa rusă sunt optimiste. Va fi mult mai rău. În primele cinci luni ale anului, s-a înregistrat un recul de 38-40%, dar acest ritm nu va continua, iar declinul anual va fi în jur de 30%’, a afirmat Osegowitsch.

Declinul economiei şi deprecierea rublei au determinat producătorii auto să-şi reducă producţia, să ofere reduceri sau să scadă preţurile.

Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...