Londra: Argentina ar putea folosi JO pentru o campanie pentru revendicarea insulelor Falkland

Autorităţile britanice se tem că Argentina ar putea folosi Jocurile Olimpice de la Londra drept o cutie de rezonanţă pentru revendicările lor privind suveranitatea insulelor Falkland (Malvine), relatează duminică The Times, citat de AFP.
Economica.net - Dum, 24 iun. 2012, 11:49
Londra:  Argentina ar putea folosi JO pentru o campanie pentru revendicarea insulelor Falkland

Potrivit ediţiei de duminică a cotidianului, informaţiile primite de Foreign Office sugerează că Buenos Aires ar putea folosi evenimentul sportiv pentru a-şi relansa campania în favoarea recunoaşterii suveranităţii sale asupra acestui teritoriu contestat, la 30 de ani de la războiul din 1982 soldat cu 650 de morţi în rândul argentinienilor şi 250 în rândul armatei britanice.

Sportivii argentinieni ar putea astfel să recurgă la un gest similar celui de la Jocurile Olimpice din 1968 din Mexic, când sportivii americani de culoare Tommie Smith şi John Carlos au ridicat pumnul în aer, cu o mănuşă neagră, în timp ce se aflau pe podium, pentru a susţine cauza afroamericană.

„Suntem îngrijoraţi că Argentina ar putea încerca să folosească JO ca o ocazie pentru a protesta în legătură cu Falklands”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului britanic de Externe.

Militanți argentinieni din cadrul Hinchadas Unidas Argentinas (HUA) intenționează să meargă la Londra în acest scop, adaugă The Sunday Times.

Incident diplomatic la Summitul G20

Preşedintele Argentinei Cristina Kirchner şi premierul britanic David Cameron au fost implicaţi la summitul G20 într-un incident pe tema conflictului privind insulele Falkland (Malvine), au anunţat delegaţiile cele două ţări, relatează AFP.

Potrivit delegaţiilor, Cameron ar fi abordat-o pe Kirchner cerându-i ca ţara sa să respecte voinţa celor 3.000 de locuitori ai acestei insule din Atlanticul de Sud care vor să rămână britanici. Preşedintele argentinian i-a replicat imediat, invocând rezoluţii ONU care cer negocieri între cele două ţări pe tema suveranităţii insulei.

Potrivit declaraţiei ministrului argentinian de Externe Hector Timerman, preşedintele argentianian a vrut să îi înmâneze premierului britanic un plic conţinând aceste rezoluţii ONU, „pentru cazul în care acesta nu le-a văzut”.

„Cameron a refuzat să ia plicul, s-a întors şi a plecat fără să salute”, potrivit lui Timerman.

O sursă de la Downing Street a declarat sub acoperirea anonimatului că a existat un schimb de replici, dar a pus la îndoială faptul că premierul britanic a refuzat să ia documentele oferite de Kirchner.

Această sursă a confirmat că David Cameron i-a cerut lui Kirchner să respecte voinţa locuitorilor de a decide cu privire la viitorul lor prin referendum.

„El a ridicat această problemă. Ea l-a înţeles greşit şi asta este totul”, a declarat sursa citată.

„Nu cred că s-a stabilit clar că ea a încercat să îi dea nişte documente … Vom urmări acest lucru cu oficialii argentinieni pentru a verifica dacă vor să ne transmită nişte documente”, a adăugat sursa.

În 1982, dictatura militară argentiniană a invadat şi ocupat insulele Falkland (Malvine). Marea Britanie a trimis imediat o forţă navală pentru a recupera teritoriul, ceea ce s-a şi întâmplat după un scurt război soldat cu 255 de victime în rândul militarilor britanici şi 650 în rândul argentinienilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...