Londra consideră retragerea din Afganistan un eșec al comunității internaționale

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace (foto), a calificat revenirea la putere a talibanilor în Afganistan drept "un eşec al comunităţii internaţionale", într-o declaraţie făcută luni, înaintea unei noi reuniuni de criză a guvernului în Downing Street, potrivit France Presse, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 16 aug. 2021, 20:15
Londra consideră retragerea din Afganistan un eșec al comunității internaționale

„Este un eşec al comunităţii internaţionale, care nu a înţeles că lucrurile nu se rezolvă de azi pe mâine”, a declarat la BBC ministrul, care criticase deja public săptămâna trecută decizia SUA de a-şi retrage trupele din Afganistan.

Cu toate acestea, el a asigurat că angajamentul britanic în Afganistan, care a costat viaţa a 457 de soldaţi britanici în cei 20 de ani de misiune, nu a fost degeaba.

Afganistanul se afla luni în mâinile talibanilor după colapsul forţelor guvernamentale şi fuga preşedintelui afgan Ashraf Ghani din ţară.

Luând act de faptul că talibanii controlează ţara, Ben Wallace a apreciat la Sky News că nu este momentul deocamdată ca talibanii să fie recunoscuţi drept guvern oficial în Afganistan.

Premierul Boris Johnson urmează să prezideze luni o reuniune interministerială de criză, cunoscută sub numele COBR, a treia în patru zile.

La finalul reuniunii de duminică, Johnson invitase Occidentul la coeziune pentru a împiedica Afganistanul „să redevină un teren al terorismului”, şi să nu recunoască un guvern taliban „într-un mod unilateral”.

El a subliniat că prioritară pentru Londra este ampla operaţiune de evacuare din Kabul a mii de britanici şi personal afgan.

Mii de persoane încearcă, cu disperare, într-un haos total, să fugă din ţară prin aeroportul din Kabul.

Scenele de panică rezultate ‘sunt localizate de partea civilă’ a aeroportului. Zona militară a acestuia este securizată şi se află sub control, avioanele care efectuează zboruri militare intră şi pleacă, a asigurat Wallace.

Regatul Unit a desfăşurat 600 de soldaţi pentru a asigura evacuarea rezidenţilor săi şi a personalului local. Un prim zbor a aterizat duminică seara la baza Brize Norton, în centrul Angliei.

„Am evacuat 370 de angajaţi şi cetăţeni britanici ieri (duminică) şi alaltăieri”, a precizat ministrul, adăugând că un grup de 782 de afgani urmează să fie evacuat din ţară „în următoarele 24 – 36 de ore”.

„Obiectivul nostru este să atingem 1.200 – 1.500” de persoane evacuate pe zi, a afirmat el.

La postul de radio LBC, ministrul Apărării a recunoscut, vădit emoţionat, că „unele nu vor putea să ajungă”.

În faţa situaţiei de urgenţă, Ben Wallace a pledat pentru „procesarea cât mai rapidă” a cererilor de viză pentru afganii care au ajutat forţele britanice, cerând schimbarea regulilor acolo unde este posibil pentru a accelera procesul.

În faţa degradării situaţiei din Afganistan, guvernul lui Boris Johnson a criticat deschis decizia americană de retragere a trupelor din Afganistan, care a condus la plecarea forţei NATO, din care făceau parte şi britanicii.

El a exclus în schimb orice intervenţie militară şi va trebui să facă faţă unor critici puternice miercuri dimineaţă în cursul unei sesiuni extraordinare a parlamentului.

„Este un moment umilitor pentru Occident”, a afirmat la rândul său Mark Sedwill, un fost reprezentant britanic la NATO, la BBC.

„Sunt trist şi dezgustat de ceea ce văd”, a mărturisit tot la BBC George Robertson, secretar general al NATO în momentul atacurilor de la 11 septembrie 2001. „Nu trebuia să se întâmple neapărat aşa. Dacă am fi învăţat lecţia a ceea ce s-a întâmplat în Bosnia şi „Kosovo, o retragere progresivă bazată pe faptele şi succesele de pe teren ar fi putut împiedica să se întâmple această catastrofă’, consideră el.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...