Londra riscă să piardă statutul de prim centru financiar mondial, din cauza scandalurilor

Londra riscă să piardă statutul de principal centru financiar mondial, după ce o investigaţie privind manipularea dobânzilor interbancare, pe o piaţă de 360.000 de miliarde de dolari, se adaugă altor cazuri de abuzuri efectuate de bănci, care au erodat încrederea în City, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 06 iul. 2012, 18:45
Londra riscă să piardă statutul de prim centru financiar mondial, din cauza scandalurilor

În ultimul an, JPMorgan Chase a anunţat pierderi din tranzacţii de cel puţin 2 miliarde de dolari, UBS a fost acuzată de o fraudă de 2,3 miliarde de dolari, iar Barclays şi multe alte bănci au fost acuzate de manipularea dobânzii interbancare LIBOR.

Aceste scandaluri îşi pun amprenta pe centrul financiar londonez, unde anul trecut au fost concediaţi mai mulţi angajaţi în sectorul financiar decât în oricare altă ţară, economia britanică fiind afectată de prima dublă recesiune după anii ’70.

„Mi se strânge inima de câte ori este un scandal, iar autorii sunt din Londra, chiar dacă nu este întotdeauna responsabilitatea Marii Britanii. Există un efect asupra reputaţiei Marii Britanii şi întăreşte opinia că şi după toate scuzele mai sunt multe de făcut”, a declarat Sharon Bowles, preşedintă a comitetului pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

Londra, cel mai important centru financiar mondial, potrivit companiei de cercetare Z/Yen Group, a fost locul unde American International Group şi Lehman Brothers au efectuat tranzacţii care au contribuit la prăbuşirea lor financiară.

În această săptămână, directorul general al Barclays, Robert Diamond, cel mai reputat bancar londonez, a fost nevoit să demisioneze în urma scandalului legat de dobânda LIBOR, care afectează şi oficiali ai Băncii Angliei şi ai guvernului britanic.

Pericolul pentru City of London este acela că Europa se pregăteşte să creeze o autoritate bancară proprie, care ar putea exclude Marea Britanie sau să dezavantajeze companiile din City. Mai mult, pe plan local, industria financiară începe să piardă din sprijinul politic, dar şi cel al populaţiei.

Baza a circa 250 de bănci străine, Londra este cel mai mare centru mondial pentru tranzacţii valutare şi credite bancare transfrontaliere, aici fiind tranzacţionate zilnic instrumente derivate de 1.400 de miliarde de dolari, potrivit Băncii pentru Reglemente Internaţionale.

Serviciile financiare au cea mai mare pondere în exporturile Marii Britanii şi au o contribuţie de 12% la veniturile fiscale ale ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...