Loteria Fiscală: Un bon de casă îţi poate aduce mii de euro – o soluţie a statului anti-evaziune

28 04. 2013
15460_29609100

Ideea nu este nouă. Ea e inspirată de câteva ţări în care acest sistem funcţionează cu succes. Ministerul Finanţelor n-a găsit încă o formulă. Cel mai apropiat exemplu de graniţele noastre este Malta, unde la fiecare 15 zile se extrag mai multe serii câştigătoare ale bonurilor fiscale din luna precedentă. Câştigurile sunt imense, de 100 de ori valoarea. De exemplu, la extragerea din 15 martie, pentru un bon de 14,7 euro, câştigătorul a luat 1.470 de euro. La unul de 29,4 euro, s-a câştigat 2.940 de euro. Au fost 19 câştigători. Suma maximă care poate fi câştigată în Malta e de 11.647 de euro şi a fost luată de patru ori.

Nu este pentru prima dată când se vehiculează posibilitatea introducerii unui astfel de sistem. Prin 2010, premierul Emil Boc anunţa că prevederile Codului Fiscal urma să fie modificate şi se propunea o serie de măsuri fiscale care să contracareze evaziunea fiscală. Una din aceste măsuri viza introducerea loteriei bonurilor fiscale. Principul era ca toţi cei care vor avea bonuri fiscale adunate până la un anumit plafon să beneficieze de o primă din acea sumă de bani. Ideea a fost în cele din urmă abandonată de guvernanţi. 

Înainte de încercările premierului Boc, aceasta a fost o propunere venită din partea mediului de afaceri.
„Consumatorul are tot interesul să ceară bonul fiscal pentru a participa la această loterie. În momentul în care va fi cerut bonul fiscal, de toată lumea, mulţi din banii negri care se învârt astăzi în comerţ vor dispărea”, explica atunci Liviu Rogojinaru de la Consiliul Naţional al IMM-urilor.

Românii, mari amatori de jocuri de noroc

Piaţa jocurilor de noroc din România creşte foarte repede, în condiţiile în care la nivelul anului 2008 pe acest segment erau cheltuiţi 500 de milioane de euro, iar în prezent  sare de un miliard de euro
Potrivit raportărilor de la ANAF, din cele peste 1.200 de societăţi comerciale care declarau venituri preponderent din activităţi de jocuri de noroc, 420 reprezintă operatori de sloturi, aşa-numitele „păcănele”.
„Din estimările noastre, în acest moment sunt în jur de 1.500.000 de oameni care, sub o formă sau alta, mai des sau mai rar, dar cel puţin o dată pe lună, practică un joc de noroc în România. Acum cinci ani, de exemplu, erau doar 800.000 de jucători”, a precizat Alexandu Vărzaru, reprezentant Asociaţia pentru Prevenirea şi Tratarea Adicţiei -Transparenţă şi Egalitate de Şanse în Gambling.

Modelul loteriei cu bonuri fiscale a mai fost implementat cu succes în China, Taiwan, Filipine, Indonezia, Japonia, Brazilia şi Coreea de Sud.

Ce spune consilierul premierului Ponta despre proiectul Finanţelor

„Este un proiect foarte binevenit. Nu i-aş spune loterie fiscală, ci mai degrabă un proiect de responsabilizare fiscală. Acest lucru se poate realiza fie pe exemplul din Malta, care funcţioneaza foarte bine, fie prin alte modele, şi suma de bani care poate fi alocată din valoarea acestor tichete pentru a fideliza consumatorii la acest program de reponsabilizare fiscală prin bonusuri poate să varieze de la 1 la 100 de ori din valoarea tichetului”, a declarat la România TV analistul Ionel Blănculescu, consilierul onorific al premierului Victor Ponta.

Blănculescu oferă acestui proiect şanse maxime să fie implementat, singura problemă fiind cea a infrastructurii informatice, care trebuie să permită introducerea într-un sistem a miilor de bonuri fiscale ale consumatorilor.