Cea mai mare schimbare din acest an va fi modul în care este finanţat IT-ul, nu neapărat cu cât – John-David Lovelock, Gartner

Cheltuielile alocate la nivel mondial pentru tehnologia informaţiei vor creşte cu 6,2% în acest an comparativ cu anul trecut şi vor ajunge la 3.900 milioane de dolari, potrivit estimărilor firmei de consultanţă Gartner. Cheltuielile IT la nivel mondial au scăzut cu 3,2% în 2020, deoarece managerii au acordat prioritate cheltuielilor pentru tehnologie și servicii care au fost considerate „critice” în etapele inițiale ale pandemiei. Însă, marea schimbare din acest an va fi modul în care este finanțat IT-ul, nu neapărat cu cât.
Lidia Neagu - mie, 27 ian. 2021, 19:31
Cea mai mare schimbare din acest an va fi modul în care este finanţat IT-ul, nu neapărat cu cât - John-David Lovelock, Gartner

„COVID-19 a schimbat echilibrul tehnologic al multor industrii”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Niveluri mai mari de digitalizare a proceselor interne, lanțului de aprovizionare, interacțiunilor dintre clienți și parteneri și furnizarea de servicii vine în 2021, permițând IT-ului să treacă de la sprijinirea afacerii la a fi afacerea. Cea mai mare schimbare din acest an va fi modul în care este finanțat IT, nu neapărat cu cât este finanțat”, spune Lovelock.

Deciziile bune sunt esențiale pentru succesul fiecărei părți a fiecărei organizații și a societății. Deoarece întreprinderile încorporează mai multă tehnologie și mai multe decizii sunt automatizate într-o societate digitală, poate fi dificil pentru oamenii aflaţi la conducerea companiei să țină pasul.

Lovelock a arătat că Chief information officerii (CIO) au de îndeplinit în 2021 o echilibrare a bugetelor: pe de o parte să economisească numerar şi, pe de altă parte, să extindă departamentele de IT.

„Odată cu revenirea economiei la un nivel de certitudine, companiile investesc în IT într-o manieră compatibilă cu așteptările lor de creștere, nu cu nivelurile de venituri actuale”.

Analistul estimează că toate segmentele de cheltuieli IT vor reveni pe creștere în 2021 şi se așteaptă ca software-ul pentru întreprinderi să aibă cel mai puternic recul (8,8%), deoarece mediile de lucru la distanță sunt în continuare extinse și îmbunătățite.

Segmentul de dispozitive va înregistra cea de-a doua cea mai mare creștere în 2021 (8%) și se estimează că va ajunge la 705,4 miliarde de dolari în cheltuieli IT.

„Există o combinație de factori care împing piața dispozitivelor în sus”, a spus Lovelock. „Pe măsură ce țările continuă educația la distanță până în acest an, va exista o cerere pentru tablete și laptopuri pentru studenți. De asemenea, întreprinderile industrializează munca la distanță pentru angajați, deoarece măsurile de carantină mențin angajații acasă, iar stabilizarea bugetului permite CIO-urilor să reinvestească în active care au fost transpuse în 2020”.

Până în 2024, companiile vor fi forțate să accelereze planurile de transformare a afacerilor digitale cu cel puțin cinci ani pentru a supraviețui într-o lume post-COVID-19 care implică adoptarea permanentă mai mare a muncii la distanță și a punctelor digitale de contact.

Gartner estimează că cheltuielile IT globale legate de munca la distanță vor totaliza 332,9 miliarde de dolari în 2021, o creștere de 4,9% față de 2020.

„Afacerile digitale reprezintă tendința dominantă în tech la sfârșitul anului 2020 și la începutul anului 2021, cu domenii precum cloud computing, aplicații de bază pentru afaceri, securitate și experiența clienților în prim plan. Inițiativele de optimizare, precum hiperautomatizarea, vor continua și accentul acestor proiecte va rămâne pe returnarea numerarului și eliminarea muncii din procese, nu doar din sarcini”, a spus Lovelock.

În ciuda disponibilității vaccinurilor COVID-19, virusul va continua să necesite intervenții guvernamentale în domeniul sănătăţii pe tot parcursul anului 2021. Factori geopolitici non-COVID-19, cum ar fi Brexit și tensiunea SUA-China, de asemenea, vor inhiba recuperarea economică în unele regiuni ale globului.

În general, revenirea globală înapoi la nivelul de cheltuieli din 2019 nu va avea loc până în 2022, deși multe țări se pot recupera mai devreme. Industriile care adună oameni, cum ar fi restaurantele, călătoriile și divertismentul, vor fi, pe termen lung, la coada clasamentului.

Te-ar mai putea interesa și
Testele rapide COVID-19 au ajuns în supermarketuri. Lidl, Aldi și DM le vând în Germania
Testele rapide COVID-19 au ajuns în supermarketuri. Lidl, Aldi și DM le vând în Germania
Testele rapide COVID-19 se vând la superkarketuri în Germania. Primul test rapid pentru vânzare în magazine a fost aprobat săptămâna trecută și va fi comercializat de lanțul de magazine dm...
Huawei AppGallery a dublat numărul de aplicații prezente în platformă
Huawei AppGallery a dublat numărul de aplicații prezente în platformă
Huawei AppGallery, magazinul de aplicații la nivel global al producătorului chinez, anunță rezultate importante în dezvoltarea ...
Cum să alegi cea mai bună ofertă de energie electrică. Scurt ghid ANRE. VIDEO
Cum să alegi cea mai bună ofertă de energie electrică. Scurt ghid ANRE. VIDEO
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a publicat un tutorial video scurt în care arată cum se folosește ...
O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani – studiu
O treime din firmele din România se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani – studiu
Mai mult de o treime din firmele din România – 35% – se pregătesc de digitalizare în următorii doi ani, arată rezultatele ...