Lovitură „nucleară” pentru Ungaria în Parlamentul European: vot favorabil pentru activarea Articolului 7 din Tratatul UE. Reacţia lui Orban

Economica.net
12 09. 2018
viktor_orban_premier_rzad_6240903_05351500

Rezoluția a fost votată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri.

Este un vot foarte important, pentru că este pentru prima oară când declanșarea procedurii de sancționare a Ungariei pentru derapajele în privința statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare două treimi din voturi. În cazul Poloniei, procedura a fost declanşată de Comisia Europeană.

Parlamentul European a dezbătut marți oportunitatea de a declanșa sau nu o procedură rar folosită (articolul 7 din Tratatul UE, denumit şi „opţiunea nucleară”) care vizează sancționarea Ungariei pentru că ar exista un risc clar de încălcare gravă a valorilor pe care s-a fondat Uniunea.

 

Raportul Sargentini detaliază o listă lungă de ‘îngrijorări’ referitoare la încălcarea libertăţilor şi valorilor UE în presă, în sânul universităţilor, împotriva minorităţilor, a migranţilor, dar şi în materie de corupţie şi de independenţă a justiţiei.

În dezbaterea consacrată situaţiei din Ungaria şi desfăşurate marţi în plenul PE, premierul ungar Viktor Orban a subliniat că raportul Sargentini „insultă Ungaria şi insultă onoarea naţiunii ungare”.

„Spuneţi nici mai mult nici mai puţin decât că poporul ungar nu poate decide singur ce este în propriul interes. Credeţi că ştiţi mai bine ce vrea poporul ungar”, a acuzat Orban, explicând că deciziile Ungariei sunt luate de alegători, la alegerile legislative.

Mai mult, a denunţat premierul ungar, raportul Sargentini foloseşte standarde duble, constituie un „abuz de putere” şi modul de aprobare a acestuia încalcă tratatul de bază al UE. El a recunoscut că Budapesta are vederi „radical” diferite faţă de migraţie, dând însă asigurări că guvernul său nu ar „merge niciodată atât de departe încât să-i reducă la tăcere pe cei care nu sunt de acord”.

„Ungaria nu va ceda în faţa şantajului”, a insistat premierul ungar, ci „îşi va apăra graniţele şi valorile europene ale democraţiei”. „Chiar şi de dumneavoastră, dacă va fi necesar”, a menţionat Viktor Orban în faţa eurodeputaţilor.

Comisia a început deja procedura privind statul de drept  împotriva Poloniei din cauza îngrijorărilor privind independenţa justiţiei. Varşovia şi-ar putea pierde dreptul de vot dacă va fi găsită vinovată.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat că toate hotărârile Curţii Europene de Justiţie trebuie respectate, făcând referire, cel mai probabil, la comentariile viceprim-ministrului polonez, Jaroslaw Gowin, care afirmase că Polonia poate ignora astfel de decizii.

„Trebuie să fim foarte clari: deciziile Curţii Europene de Justiţie trebuie să fie respectate şi implementate. Acest lucru este vital. Uniunea Europeană este o comunitate în care domneşte legea. Respectarea statului de drept şi a deciziilor Curţii nu este opţională”, a precizat Juncker.