Lovitură pentru marea industrie: factura de energie nu scade încă, aşa cum a promis Guvernul

Exceptarea marilor consumatori industriali de energie electrică de la plata certificatelor verzi, care trebuia să intre în vigoare la 1 august, va fi amânată cu cel puţin două luni, potrivit oficialilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Economica.net - joi, 07 aug. 2014, 21:00
Lovitură pentru marea industrie: factura de energie nu scade încă, aşa cum a promis Guvernul

“Momentul la care intră în vigoare exceptarea se amână cu două luni, pentru octombrie. Este posibil ca ea să devină funcţională chiar de la 1 ianuarie 2015” a declarat vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă.

El a explicat că a fost elaborat un nou act normativ care amână cu două luni intrarea în vigoare a acestei exceptări, pentru că schema de sprijin pentru marea industrie trebuie aprobată de Comisia Europeană, iar avizul acesteia încă nu a venit.

În luna iunie, Guvernul a adoptat o hotărâre  pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea unor categorii de consumatori finali de la aplicarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

“Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro – intensitatea operatorilor economici: 85% în cazul unei electro – intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro – intensităţi de 10 – 20% şi 40% în cazul unei electro – intensităţi de 5 – 10%. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat acordat în temeiul prezentei hotărâri este 300, iar bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro”,  se arăta în comunicatul Executivului de la acea dată.

Practic, schema de sprijin excepta marii consumatori industriali de la plata a până la 85% din cota de certificate verzi, în funcţie de mai multe criterii.  Guvernul a elaborat-o după ce marii consumatori de energie, în frunte cu producătorul de aluminiu Alro Slatina s-au plâns că devin necompetitivi din cauza costului prea mare cu energia electrică, generat de sprijinul pentru energia regenerabilă. Alro, cel mai mare consumator de energie electrică din România, a plătit anul trecut 20 de milioane de euro pentru certificatele verzi.

Dilema care încă persistă: Cine plăteşte?

Deşi Guvernul a instituit prin act normativ schema de sprijin, este nevoie de legislaţie secundară, elaborată de ANRE, pentru ca aceasta să intre în vigoare, legislaţie care încă nu există. Principala dilemă, rămasă neelucidată, a acestei scheme de sprijin este legată de cine va suporta costul acelor certificate verzi care nu vor mai fi plătite de marii consumatori.

Vicepreşedintele ANRE Emil Calotă a precizat că, aşa cum se înţelege acum din textul legii, certificatele pe care nu le vor plăti marii consumatori industriali vor fi redirecţionate către celelalte categorii de consumatorii industriali şi către populaţie. „9 TWh de energie este consumul consumatorilor exceptaţi, adică 20% din total. Cu toate acestea, sprijinul populaţie pentru regenerabile va fi menţinut la 35 de lei/MWh” , a spus Calotă. Oficialul ANRE nu a reuşit totuşi să explice cum s-ar putea realiza un transfer de contribuţie d ela marii consumatori către micii consumatori şi populaţie, dar, în acelaşi timp, contribuţia popuţaţiei să rămână neschimbată.

Citeşte şi: Guvernul ia de la toţi consumatorii de curent 750 mil. euro, prin factură, ca să sprijine industria
Schema de sprijin se întinde pe 10 ani, iar valoarea totală a ajutorului pe care îl vor primi marii consumatori se ridică la circa 750 de milioane de euro. Cine plăteşte însă aceşti bani care trebuie să ajungă la investitorii din regenerabile?

Oficialii ANRE au spus, încă dinainte ca schema să fie aprobată de Guvern, că restul consumatorilor ar fi cei care, teoretic, ar trebui să plătească, inclusiv populaţia. Pe de altă parte, marii consumatori au explicat că schema de sprijin ar trebui să fie suportată chiar de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, care nu ar mai trebui să primească aceşti bani, dat fiind că România şi-a depăşit ţintele asumate în materie de MW “verzi” instalaţi.

 

În momentul de faţă, un administrator de parc eolian este răsplătit cu 0.5 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea, iar un administrator de parc solar, cu trei certificate verzi, pe lângă preţul propriu-zis al curentului pe care aceştia îl vând în piaţă. Preţul unui certificat verde este de circa 30 de euro

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2021, cu 53,7%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 2.573 de unităţi, conform......
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
Punctul de Trecere a Frontierei Bechet (Romania) - Oryahavo (Bulgaria) este, începând de astăzi, 1 august, operaţional ...
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa, prima destinaţie turistică mondială, speră să primească în această vară un număr de 50 de milioane de ...
Comisarii de mediu au aplicat amenzi de aproape 57 de milioane de lei, în primul semestru al anului
Comisarii de mediu au aplicat amenzi de aproape 57 de milioane de lei, în primul semestru al anului
Garda Naţională de Mediu (GNM) a aplicat, în primul semestru al acestui an, amenzi în valoare de 56,65 milioane de lei, ...