Lovitură sub centură pentru bănci şi case de schimb valutar: O firmă cu 67 de agenţii vinde euro la cursul BNR

Instituţia de plată Smith&Smith vinde euro la cursul BNR din ziua tranzacţei. Pentru persoanele fizice care au chirii, rate de credit sau leasing în euro, cursul de schimb de la cele 67 de agenţii ale acestei societăţi este cel mai bun. „Schimbul valutar la cursul BNR va mai dura atât timp cât ne vom putea permite. Depinde în principal de remiterile românilor din străinătate către rudele din România”, a declarat Valentin Dăeanu, reprezentant Smith&Smith. Din toamnă, serviciul va fi disponibil şi pentru firme.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 22 mai 2016, 20:56
Lovitură sub centură pentru bănci şi case de schimb valutar: O firmă cu 67 de agenţii vinde euro la cursul BNR

Pe 20 mai, la Smith&Smith se vindea un euro cu 4,5025 lei, în timp ce, spre exemplu, BRD vindea un euro cu 4,5780 lei – cel mai ridicat nivel- iar Banca Feroviară cu 4,5090 lei, cel mai scăzut preţ. La casele de schimb valutar independente euro se vindea cu o valoare cuprinsă între 4,51 lei şi 4,52 lei .

Pentru a putea beneficia de acest curs de la Smith&Smith, doritorii trebuie să îşi deschidă un cont la una din agenţiile societăţii, fără nici un fel de comision. Deschiderea contului este obligatorie deoarece este vorba de o instituţie de plată şi nu de o casă de schimb valutar.

De fapt societatea este una de transfer rapid de bani şi din acest motiv cumpără valută de la clienţii săi, în special români plecaţi la muncă în străinătate.

„În acest context noi trebuie să vindem valuta încasată în străinătate şi preferăm să o vindem la cursul afişat de BNR în ziua schimbului. Altfel, ar trebui să intrăm în licitaţie la o bancă şi să o vindem la cursul stabilit de acea bancă pentru licitaţie, curs care invariabil este mai dezavantajos decât cel stabilit de banca centrală”, precizează Dăeanu.

Reprezentantul Smith&Smith precizează că derulează acest sistem de curs valutar de câteva luni şi în funcţie de cumpărările de valută de la populaţie şi de remiterile din străinătate va păstra acest obicei.

Din toamnă, serviciul va fi valabil şi pentru firme în limita a maximum 50.000 de euro

Mai mult, datorită faptului că BNR a aprobat societăţii şi deschiderea de conturi pentru persoanele juridice maximum până în luna septembrie, reprezentanţii Smith&Smith speră că vor putea introduce şi schimb valutar pentru persoanele juridice, IMM-uri specializate pe import sau export care au nevoie lunar de schimburi valutare de 10.000 -50.000 euro.

În afara schimbului valutar, persoanele juridice vor mai putea beneficia şi de celelalte servicii oferite de Smith&Smith: servicii de plată în conturi bancare din România sau din UE în lei sau euro. Costul unui astfel de transfer din România în UE este de 10 euro, în condiţiile în care un transfer bancar clasic costă minimum 25 de euro (numai mesajul Swift este de 15-20 de euro).

După cum a explicat Valentin Dăeanu toate aceste preţuri sunt posibile datorită faptului că Smith&Smith este participant indirect în Transfond pentru plăţile în lei şi euro.

Instituţia de plată deţine 67 de agenţii la nivel naţional, în principalele oraşe din ţară. Dintre acestea opt sunt deschise în Bucureşti, majoritatea în mari centre comerciale care sunt deschise şi în week-end.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...