Luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma – ministrul Economiei

Producătorii români care pot şi au capacitatea să producă biocid pot primi aprobare de la Ministerul Sănătăţii, iar autorităţile au mai multe scenarii, inclusiv posibilitatea rechiziţionării unor unităţi de producţie de materiale sanitare şi echipamente, cum ar fi de exemplu Hexi Pharma, a declarat miercuri ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Economica.net - mie, 18 mart. 2020, 11:40
Luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma - ministrul Economiei
„Fiecare producător român care ştie că poate, are capacitatea să producă biocid, de exemplu cum este Farmec Cluj, cum este inclusiv Chimcomplex Borzeşti, mai nou, care are stocuri de hipoclorit, poate primi aprobarea de la Ministerul Sănătăţii pentru a produce aceste biocide. De asemenea, avem mai multe scenarii, inclusiv un scenariu prin care, în decret, dacă aţi văzut, există posibilitatea rechiziţionării unor unităţi de producţie de materiale sanitare şi echipamente. Acolo ne gândim, cum ar fi de exemplu, această Hexi Pharma care este închisă de foarte mult timp, ne gândim şi luăm în scenariu inclusiv redeschiderea Hexi Pharma”, a explicat ministrul la Radio România Actualităţi, potrivit Rador.

El a precizat că în cazul Hexi Pharma se face o evaluare, care nu este încă finalizată, dar nu crede că se pune problema să dureze foarte mult redeschiderea acestei companii.

Întrebat dacă producţia din România ar putea acoperi necesarul intern, ministrul a răspuns că în cazul biocidelor da, fără nicio problemă, dacă s-a redeschide Hexi Pharma.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte măştile de unică folosinţă, măştile pentru protecţie şi combinezoanele sanitare, Virgil Popescu a afirmat că se poartă discuţii cu doi mari producători care doresc să fabrice aceste măşti de unică folosinţă.

„Aseară chiar, am vorbit cu unul dintre aceştia şi eu sper ca, săptămâna viitoare, să avem primele măşti produse în România, producţia totală, în prima etapă, pe care acesta doreşte să o facă este de aproximativ trei milioane, trei milioane şi jumătate de măşti lunar”, a spus ministrul.

Totodată, el a adăugat că în prezent Unifarm „are pe drum” un import de 36 de milioane pe măşti de unică folosinţă, care ar trebui să vină până la sfârşitul săptămânii, iar acest stoc va asigura un necesar pentru o perioadă de timp, până porneşte producţia în România.

Ministrul Economiei a mai precizat că vor fi puse la dispoziţie credite garantate de stat pentru schimbarea liniilor de producţie pentru companiile care doresc să facă acest lucru, numai că acestea trebuie să reţină că „nu este vorba doar de o simplă fabrică de confecţii care ar putea să coasă acele măşti sau acele combinezoane, trebuie să ne gândim şi materialul necesar de unde îl pot lua”, de aceea sunt preferate companii care au posibilitatea logistică să îşi aducă şi materialul.

Te-ar mai putea interesa și
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
Echipele Continental din Sibiu și Timișoara participă la dezvoltarea unei noi generații de senzori pentru automobile
A șasea generație de sisteme radar pentru automobile dezvoltată de Continental, inclusiv în România, include conceptul „Surround” care permite o acoperire de 360 de grade pe o rază de 200......
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Top autostrăzi: Strabag, Umbrărescu și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în aprilie
Cele mai mari progrese la autostrăzi au fost înregistrate pe șantierele constructorilor Strabag, UMB și Tirrena Scavi ...
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Bulgarii fac la Sofia ce n-au reușit românii la București: energie electrică și termică din gunoiul orașului
Toplofikatsiya Sofia, compania de utilități a capitalei Bulgariei, deținută 100% de administrația locală, a anunțat ...
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit pragul de şase milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare
România a depăşit, duminică, 6 milioane de doze administrate de la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, ...