Luca de Meo, CEO Renault, confirmă negocierile cu Volkswagen și vorbește despre un Airbus al industriei auto europene

Prezent la expoziția auto de la Geneva, Luca de Meo, șeful grupului Renault, a menționat că producătorii auto europeni ar trebui să colaboreze pentru a reduce costurile de dezvoltare și producție ale mașinilor astfel încât să contracareze avantajele mărcilor din China.
Robert Stan - joi, 29 feb. 2024, 10:20
Luca de Meo, CEO Renault, confirmă negocierile cu Volkswagen și vorbește despre un Airbus al industriei auto europene

Conform lui Luca de Meo, CEO al grupului Renault din care face parte și Dacia, constructorii auto din Europa, care se confruntă cu o concurență dură din partea producătorilor chinezi și cu provocări legate de accesibilitatea vehiculelor electrice, ar putea colabora pentru a crea un Airbus al industriei auto. Astfel ar putea fi dezvoltate și asamblate mașini mai accesibile.

Airbus este un grup european din industria aeronautică al cărui scop a fost, încă de la crearea sa, contracararea supremației americanilor de la Boeing. Acum, compania creată de entități din Franța, Germania și Marea Britanie are peste 80.000 de angajați și reușește să vândă anual mai multe aeronave decât toți concurenții săi.

„Trebuie să fim creativi pentru a găsi o soluție. (…) Partenerii pot împărți investițiile și pot reduce costurile”, a declarat Luca de Meo jurnaliștilor prezenți la Salonul Auto de la Geneva, unde marca principală a grupului francez a lansat modelul electric de mici dimensiuni Renault 5 care va fi vândut la un preț de bază de circa 25.000 de euro. Tot la Geneva a fost prezentat, în premieră mondială, și un amplu facelift al modelului electric Dacia Spring, cel mai accesibil vehicul electric de pe piața europeană.

Conform oficialului Renault, care este și președinte al ACEA, provocarea acestui punct de cotitură al industriei auto este crearea unui lanț valoric european care să includă baterii, motoare electrice și sisteme electronice, așa cum a făcut China cu sprijinul guvernului. „Scopul este de a ne aproviziona cu totul din Europa la un preț competitiv”, a explicat de Meo.

Pentru a își susține ideea, șeful Renault a menționat și că unii producători auto europeni au mai cooperat în trecut la o serie de proiecte, un exemplu fiind micul vehicul de clasă A realizat în cooperare de Toyota, Peugeot și Citroen. Un alt proiect, mai vechi, din anii `80, a implicat platforma comună „Type 4”, care a fost utilizată de Alfa Romeo, Fiat, Lancia și Saab.

În cadrul aceluiași eveniment, la care a luat parte și Economica.net, Luca de Meo a confirmat că se află în negocieri cu grupul Volkswagen pentru realizarea unui parteneriat în vederea dezvoltării unei mici mașini electrice.

Conform șefului Renault, discuțiile cu Volkswagen sunt „bune”, însă există și alți potențiali parteneri. „Sunt deschis oricui vrea să se implice. Am capacitate de producție. Am platforma. Știu cum să o fac”, a explicat Luca de Meo la Geneva.

Oficialul Renault face referire la proiectul viitorului model de casă A Twingo, al cărui concept a fost deja prezentat, și care ar urma să ajungă pe piață în 2026 cu un preț de bază de circa 20.000 de euro.

Dezvoltarea viitorului Twingo ar trebui să dureze doar doi ani pentru a ajunge din faza de „înghețare” a conceptului (alegerea designului final) la cea de industrializare. Conform lui Luca de Meo, acest interval de timp a fost redus de la patru ani la trei ani cu Renault 5, iar acum la doi.

„Viteza este importantă în fața chinezilor. (…) Ne aflăm într-o lume incertă. În trecut, cu mașinile cu combustie internă, puteai să prevezi ce va urma. (…). Acum, dacă îți sunt necesari patru sau cinci ani pentru a reacționa, este prea târziu”, a explicat șeful grupului Renault.

Citește și:
– Renault 5, prezentat în premieră mondială la Geneva Motor Show 2024
– Renault Scenic E-Tech Electric este Mașina Anului 2024 în Europa
– Renault România se așteaptă la o creștere a pieței în 2024 și mizează pe viitoarele 5, Scenic, Rafale și Symbioz

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...