Lucia Hossu Longin, incompatibilă când a fost administrator de firmă şi în CA al SRTV

ANI a constatat că Lucia Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTV), s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 iunie 2010 - 30 martie 2011, deoarece a deţinut şi funcţia de administrator al firmei SC Letti Lou Film SRL.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 08:18
Lucia Hossu Longin, incompatibilă când a fost administrator de firmă şi în CA al SRTV

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Lucica Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune”, se arată într-un comunicat de presă al ANI remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit ANI, Lucia Hossu Longin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 iunie 2010 – 30 martie 2011, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, cât şi funcţia de administrator la SC Letti Lou Film SRL, încălcând astfel dispoziţiile articolului 84, alineatul 1, litera c din Legea 161/2003.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, SC Letti Lou Film SRL, aflată în prezent în întrerupere temporară de activitate, are ca asociat unic şi administrator pe Lucica Hossu Longin. Obiectul principal de activitate al firmei este „producţia de filme cinematografice şi video”, iar printre cele secundare se numără editarea înregistrărilor sonore, reproducerea de înregistrări audio şi video şi activităţi de radio şi televiziune.

„La data de 29.06.2010, Lucica Hossu Longin a fost numită în funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. De asemenea, în perioada 30.03.2007 – 30.03.2011, Lucica Hossu Longin a deţinut funcţia de administrator în cadrul SC Letti Lou Film SRL. Conform prevederilor art. 99, alin.1, lit. k) din Legea nr. 161/2003, membrilor consiliilor de administraţie şi ai comitetelor directoare ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune li se aplică dispoziţiile art. 72 şi regimul incompatibilităţilor […] pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale”, se mai precizează în comunicatul ANI.

Astfel, potrivit ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform dispoziţiilor articolului 84, alineatul 1, litera c din Legea 161/2003, „funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu (…) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, precum şi la instituţiile publice”.

ANI a precizat că evaluările au început în 19 iunie 2012, iar Lucia Hossu Longin a fost informată în 26 iunie şi 12 septembrie despre declanşarea acestor proceduri, elementele identificate, precum şi drepturile de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. În 27 septembrie, Lucia Hossu Longin a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

Potrivit prevederilor legale, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.

Lucia Hossu Longin poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.

Lucia Hossu Longin a rămas membru în Consiliul de Administraţie al TVR după ce acesta a fost numit, în 9 octombrie, de plenul Parlamentului. Hossu Longin a fost propusă din partea PNL.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...