Lucian Baltaru, CEO al Sameday: Ultimele luni au fost cele mai dificile, un test de rezistenţă. Căutăm parteneri pentru amplasarea de lockere

În timpul stării de urgenţă companiile de curierat au fost printre puținele care au activat la foc continuu. În acest context, piața a crescut, dar a trebuit să se adapteze la noile cerinţe şi comportamente de consum ale oamenilor, care au dorit să evite magazinele fizice. Am stat de vorbă cu Lucian Baltaru, CEO al companiei de curierat Sameday, despre schimbările din acea perioadă şi modul în care acestea vor influenţa piaţa în perioada următoare, dar şi despre planurile de investiţii ale companiei şi schimbările efectuate pentru a se adapta la noul context.
Lidia Neagu - mie, 23 sept. 2020, 18:32
Lucian Baltaru, CEO al Sameday: Ultimele luni au fost cele mai dificile, un test de rezistenţă. Căutăm parteneri pentru amplasarea de lockere

„La Sameday, ultimele luni au fost poate cele mai dificile, un test de rezistență, în care zilnic s-a lucrat contracronometru cu volume mult peste ceea ce eram obișnuiți, într-un context total atipic. Ne-am adaptat, am luat decizii importante extrem de repede, am lansat serviciul livrare la domiciliu fără contact direct între curier și destinatar, am extins capacitatea operațională, ne-am mărit echipa de curieri și am urgentat instalarea de noi lockere easybox, serviciu care oferă mai multă flexibilitate și siguranță clienților”, a spus Lucian Baltaru.

În acest context, în primele luni de pandemie, Sameday, a înregistrat o creștere accelerată a numărului de colete, cu un vârf atins în luna aprilie, când a avut de gestionat peste 2 milioane de colete, dublu față de luna februarie. O parte semnificativă din această creștere a venit pe fondul migrării unui volum de tranzacții din offline în online, în cazul clienților care înainte de declanșarea crizei COVID-19 vindeau multichannel.

„Creșterea accelerată a volumelor ne-a determinat să luăm decizia de a extinde rapid capacitatea operațională, pentru a putea face față”, a explicat CEO-ul.

Astfel, compania a căutat soluţii care să funcţioneze pe termen scurt, dar şi pe termen lung, crescând capacitatea de procesare şi livrare, printre care dezvoltarea reţelei de lockere. 

Sameday caută parteneri pentru amplasarea de lockere easybox

Băltaru spune că în continuare caută parteneriate cu persoanele fizice și juridice, dispuse să găzduiască un locker easybox. În prezent, reţeaua numără aproximativ 600 de lockere easybox, iar ritmul de instalare de noi unități se va accelera în special în orașele: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Ploiești și Sibiu. În perioada următoare clienţii din aceste oraşe să aibă acces din orice punct, la un locker Sameday aflat la doar cinci minute de mers pe jos, potrivit lui Baltaru.

„Serviciul easybox ne-a permis să reinventăm experiența de livrare din curieratul tradițional, iar asta s-a văzut și în gradul de adopție al acestui serviciu care a depășit estimările noastre inițiale. În Capitală, aproximativ 40% din livrările Sameday au loc prin acest serviciu. Lockerele easybox reprezintă o direcție strategică importantă pentru Sameday și ne-am propus ca, până la finele anului, să extindem rețeaua de automate de livrare la 1.000 de unități la nivel național, prin parteneriatul cu liderul global Keba”.

Tehnologia la Sameday

CEO-ul Sameday Courier a mai spus că întreg fluxul operațional de la Sameday este susținut de tehnologie, de la preluarea coletului, la sortarea sa în centrul logistic, la aplicația care scanează și înregistrează pachetul în sistem, până la livrarea propriu-zisă.

„Datorită tehnologiei știm în orice moment unde se află un colet, putem face predicții pentru volumele pe care le gestionăm, putem face planificare și strategii pentru perioadele de vârf, cum sunt cele din Black Friday. 

Am dezvoltat multe facilități și aplicații pentru clienții business, curieri și destinatari. Ne dorim ca cei care așteaptă un colet să aibă control asupra timpului lor și lucrăm la acest lucru. Primul pas a fost dezvoltarea rețelei de lockere. Poți oricând să mergi să-ți ridici coletul, nu trebuie să aștepți curierul. Ne-am dori ca prin aplicația noastră, destinatarul să știe în orice moment unde se află coletul lui, la ce distanță este curierul, să poată alege o variantă alternativă de livrare când nu este acasă, etc. Prin tehnologie am vrea să îmbunătățim și activitatea curierului”.

Compania lucrează, de asemenea, la o aplicație care să automatizeze aranjarea coletelor în mașină, să le pună în funcție de adresele unde acestea trebuie livrate și să-i pregătească cel mai bun traseu în trafic.

Cum s-a modificat comportamentul clienţilor

Lucian Baltaru a observat o creștere „substanțială” a ponderii comenzilor achitate cu cardul. În cazul clienților proprii, rata de comenzi fără ramburs a urcat de la 28-30%, media unei luni înainte de pandemie, la 44%, în aprilie. „Estimăm că această schimbare de comportament a clienților se va menține pe viitor”.

De asemenea, rata de adopţie a serviciilor self-service, respectiv ridicarea comenzilor din lockerele easybox, a fost mult mai mare.

„În acest moment 21% dintre comenzi ajung în lockerele noastre, ceea ce este extraordinar, după doar 2 ani de la lansarea serviciului. Credem că acest comportament se va menține și chiar va crește deoarece dă flexibilitate, siguranță și control asupra timpului. Este și motivul pentru care am decis să accelerăm instalările de automate Easybox, astfel încât să putem degreva zona de home delivery”.

Baltaru estimează că piaţa totală de curierat va înregistra în acest an un avans de 20-30%.

În România, retailul online s-a dezvoltat major în ultimii șase ani, atingând la finalului 2019 valoarea de 4,3 miliarde de euro, de patru ori mai mare față de 2014 și în creștere cu aproape 20% față de anul 2018, conform raportului Romania E-commerce, realizat recent de CBRE Research.

Dezvoltarea sectorului de e-commerce a atras după sine extinderea companiilor din industria curieratului, o piață estimată la aproximativ 3,2 miliarde de lei în România, în care lucrau peste 35.600 de angajați în 2018, potrivit datelor ANCOM. La nivelul țării, piața de curierat înseamnă peste 94 milioane de colete, echivalent a 4,7 colete per locuitor, în creștere, în medie, cu aproximativ 18% anual în ultimii trei ani.

Cum a schimbat pandemia planurile de dezvoltare ale Sameday

Pe fondul creșterii rapide a volumelor de livrări, CEO-ul spune că a fost nevoit să accelereze investițiile în extinderea capacității operaționale, cu scopul de a eficientiza fluxul de expediere a coletelor. De asemenea, în perioada martie-iulie, au fost deschise cinci agenții noi, alte două au fost relocate, iar echipele de curieri au fost extinse cu 20% la nivel național și cu 35% în București. 

„Nu a fost însă un proces ușor, deschiderea de noi agenții a însemnat identificare de spații, negociere, contractare, amenajare, instalare de sisteme informatice, angajări, iar toate s-au întâmplat sub presiunea timpului, a măsurilor de prevenție și a riscurilor. Estimarea era să atingem această capacitate operațională în perioada Black Friday din această toamnă”.

Te-ar mai putea interesa și
Compania energetică poloneză R.Power, prezentă și în România, își mărește capitalul propriu cu 25 de milioane de euro
Compania energetică poloneză R.Power, prezentă și în România, își mărește capitalul propriu cu 25 de milioane de euro
Grupul R.Power, unul dintre liderii sectorului fotovoltaic la scară largă din Polonia, a anunțat o nouă rundă de finanțare, în care R.Power S.A. a fost recapitalizată cu 25 de milioane de......
Airbus va începe un plan de îmbunătățire a performanței financiare, care include reduceri de costuri și înghețarea angajărilor – surse Reuters
Airbus va începe un plan de îmbunătățire a performanței financiare, care include reduceri de costuri și înghețarea ...
Grupul aeronautic european Airbus a lansat un plan de îmbunătăţire a performanţei, ce include reduceri de costuri şi ...
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme de climatizare
Primăria Capitalei anunță că STB va scoate pe traseu în acest weekend preponderent mijloace de transport dotate cu sisteme ...
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) anunţă că în acest weekend, când sunt anunţate temperaturi de 40 grade, STB ...
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului lot
Autostrada Paşcani – Suceava: CNAIR a transmis către ANAP documentaţia pentru licitația de construire a primului ...
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis la Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...