Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

Update 3: Hotărârea de prelungire a stării de alertă nu prevede nimic nou, aceleaşi măsuri care sunt cunoscute rămân implementate încă 30 de zile, a declarat miercuri secretarul de stat Raed Arafat.
AGERPRES - mie, 06 oct. 2021, 17:19
Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

„După cum a fost anunţat de domnul prim-ministru astăzi, a fost adoptată hotărârea de guvern care prelungeşte starea de alertă începând cu data de 10 octombrie (…). Vreau să precizez că, de fapt, hotărârea nu prevede nimic nou, ea prelungeşte doar măsurile, la momentul în care încetează actuala hotărâre intră automat hotărârea de prelungire. Vreau să subliniez că măsurile, de fapt, sunt prevăzute în Legea 55 din 2020, care stabileşte măsurile adoptate în perioada stării de alertă, ce presupun limitarea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale în scopul asigurării de protecţie adecvată a dreptului la viaţă, la integritate fizică şi psihică, la ocrotirea sănătăţii. Prin prezentul proiect al hotărârii noi nu facem decât să prelungim măsurile şi să adoptăm ce a fost prevăzut în lege, noi nu legiferăm şi noi doar stabilim care sunt măsurile care se implementează din ce este prevăzut în Legea 55”, a declarat Raed Arafat la finalul şedinţei de guvern.

El a explicat că experţii juridici guvernamentali şi de la Ministerul Justiţiei au considerat că proiectul se încadrează în situaţiile prevăzute la articolul 110, alineatul 4 din Constituţia României şi reprezintă „un act de administrare a treburilor publice necesar unei administrări a Guvernului”.

„Deci, asta este în ceea ce priveşte hotărârea de guvern, măsurile nu se schimbă, rămân aceleaşi incidenţe, rămân aceleaşi măsuri care se cunosc şi rămân implementate mai departe pe încă 30 de zile”, a precizat Raed Arafat.

Update 2: Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, a anunţat, miercuri, premierul interimar Florin Cîţu.

„În şedinţa de Guvern de astăzi mai multe hotărâri au fost aprobate, printre care prelungirea stării de alertă (…) şi câteva de la Ministerul Educaţiei”, a precizat Cîţu.

Update: Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat, miercuri, Hotărârea nr. 80 prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional, pentru o perioada de 30 de zile, începând cu data de 10 octombrie 2021.

Potrivit unei comunicări a Guvernului, prin HCNSU nr. 80 sunt prevăzute şi măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu menţinerea măsurilor adoptate în HG nr. 932 din 9 septembrie 2021, cu modificările şi completările ulterioare.

Știrea inițială

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, miercuri, că Guvernul interimar va prelungi cu 30 de zile starea de alertă.

„Începând de ieri suntem un guvern interimar. Pe perioada interimatului, Guvernul emite doar acte normative necesare pentru administrarea treburilor publice. Astăzi, Guvernul se va reuni în şedinţă şi va adopta o Hotărâre de Guvern prin care va prelungi cu 30 de zile starea de alertă”, a declarat Bode la sediul MAI.

El a explicat că un Guvern interimar poate prelungi starea de alertă prin Hotărâre de Guvern, iar conform Constituţiei, hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.

„Legile care stau la baza adoptării Hotărârii de Guvern de prelungire a stării de alertă sunt Legea 55/2020, Legea 136. Aceste legi prevăd deja care sunt măsurile pe care să le ia Guvernul prin Hotărâre de Guvern atunci când este demis sau când este cu puteri depline”, a mai spus Bode.

Potrivit ministrului de Interne, măsurile legale pe care le poate lua Guvernul în cazul pandemiei de COVID-19 sunt prevăzute în Legea 55/2020 şi pot evolua în funcţie de situaţia epidemiologică.

„Guvernul, fie că vorbim de Guvern cu puteri limitate, cum suntem noi acum, fie că vorbim de Guvern cu puteri depline, nu poate adopta măsuri restrictive asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale dacă restricţiile nu sunt deja prevăzute în lege. Prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă nu se promovează politici noi, ci doar se stabilesc, în concret, măsurile specifice unei perioade de maxim 30 de zile, prelungirea care are la bază o analiză obiectivă a factorilor de risc (…), care sunt la rândul lor prevăzuţi în Legea 55/2020”, a mai explicat Lucian Bode.

Te-ar mai putea interesa și
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând Beijingul de practici ''discriminatorii'' faţă de produsele europene, pe......
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector
Salariu minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu ...
Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului ...