Lucrările la primul park&ride de la metrou, întârziate de RATB. Parcarea va fi inaugurată după staţia de la Străuleşti

Cele două staţii noi de metrou din Bucureştii Noi vor fi inaugurate anul acesta, dar fără park&ride, potrivit Metrorex. Lucrările la parcare au fost întârziate din cauza unui conflict cu RATB, explică pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Udrişte, fost şef al companiei, care mai spune că odată cu punerea în funcţiune a celor două staţii, precum şi a metroului din Drumul Taberei, ar trebui reconfigurat tot transportul de la suprafaţă.
Economica.net - joi, 06 oct. 2016, 21:03
Lucrările la primul park&ride de la metrou, întârziate de RATB. Parcarea va fi inaugurată după staţia de la Străuleşti

Decembrie 2016 este termenul reasumat de conducerea Metrorex pentru inaugurarea celor două staţii noi de la capătul Magistralei 4, potrivit unor declaraţii din cadrul evenimentului Ziua Porţilor Deschise la staţia de metrou Laminorului, din 2 octombrie.

În ceea ce privește depoul, parcarea și terminalul intermodal, acestea vor fi date în folosință mai târziu, respectiv în prima jumătate a anului viitor, conform oficialilor Metrorex.

„Puţină lume ştie de ce au întârziat lucrările de la terminalul de la Străuleşti, cu park&ride. RATB-ul nu a vrut să dea aviz pentru autorizarea lucrării de suprafaţă a autogării şi a terminalului park&ride, până când Metrorex nu se angajează să-i refacă terminalul de troleibuze de la Lac Străuleşti. Pe vremuri, înainte de a ne apuca de metrou, acolo întorceau troleibuze care circulă pe Bulevardul Bucureştii Noi”, spune Gheorghe Udrişte, fost şef al Metrorex, actualmente parlamentar şi membru al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaţilor.

Acesta consideră că în acea zonă ar trebui reconfigurată reţeaua de transport de suprafaţă, prin scoaterea liniilor de tramvai şi troleibuz.

„Bulevardul Bucureştii Noi, de la Parcul Bazilescu încolo, se reface, se scoate linia de tramvai, se desfiinţează refugiile şi creşte cu aproape o treime capacitatea de transport de suprafaţă pentru cei care vor să utilizeze mijloacele proprii de transport. De asemenea, nu trebuie să mă mai întorc cu troleibuzul la Străuleşti, ci merg cu el către Pajura”, arată Udrişte cum ar trebui reconfigurată reţeaua de la suprafaţă.

Acesta argumentează că scopul metroului este de a diminua din traficul de suprafaţă şi că RATB ar trebui să redistribuie liniile de tramvai şi troleibuz.

„Ei (reprezentanţii RATB-n.r.) au spus să le facem cale de întoarcere a troleibuzului. Dar de ce sa mai facem? În loc să te bucuri că ţi-am luat din portofoliul tău obligaţii pentru 2 kilometri, tu vrei în continuare. De ce?”, se întreabă Udrişte.

Tramvaiele şi troleibuzele ar putea circula fără călători la capătul Bucureştii Noi

Fostul şef al Metrorex menţionează că, până la urmă, RATB şi-a dat avizul, dar dacă nu vor exista bani, nu se va face terminalul cerut de regie.

„Poate o să le facă o cabină, dar eu sper să le dea Dumnezeu mintea de pe urmă şi vor renunţa să ducă acolo troleibuzele în mod inutil, pentru că oamenii vor folosi metroul, în locul troleibuzului. Mai ales la iarnă, când troleibuzul patinează, e zăpadă, ninge şi e viscol afară. Oamenii vor coborî la metrou şi vor constata că merg cu troleibuzele şi tramvaiele goale. Păi cine mai face întoarcerea tramvaiului la Laminorului? Acolo a dispărut bucla de întoarcere a tramvaiului. Doamne fereşte, n-am înebunit acum să refacem linia să mai vină tramvaiul să întoarcă la Laminorului când el poate foarte bine să întoarcă la Jiului acolo!”, atrage atenţia Udrişte.

Acesta subliniază că scopul metroului este acela de a rezolva problemele dificile de trafic şi dă ca exemplu linia din Drumul Taberei. „Capacitatea de transport este de peste 50.000 de călători pe oră şi sens, şi atunci staţiile urmăresc traseele principale. Reţeaua de subteran devine reţea principală iar reţeaua de suprafaţă vine să alimenteze perpendicular reţea de metrou”, explică fostul şef al Metrorex.

El susţine că odată cu punerea în funcţiune a liniei din Drumul Taberei şi a celor două staţii din Bucureştii Noi trebuie reconfigurată întreaga reţea de transport de suprafaţă din zonă.

Parcarea de la terminalul Străuleşti este construită pentru cei care vin cu maşina în Bucureşti pe DN 1A şi vor să-şi continue călătoria spre oraş cu metroul (conceptul Park & Ride).

Prin modul în care a fost conceput proiectul este prevazută posibilitatea extensiei liniei respective cu alte staţii spre zona de nord-vest, înspre localităţile Mogoşoaia şi Buftea.

Proiectul Magistrala 4 de metrou – Gara de Nord – Lac Străuleşti: Secţiunea Parc Bazilescu – Lac Străuleşti realizează extinderea magistralei 4 de metrou în zona de nord a Bucureştiului cu încă două staţii, Laminorului şi Străuleşti, cu tunelurile şi galeriile de legătură aferente, un terminal intermodal, un park&ride şi un depou. Lungimea totală a secţiunii va fi de 2,1 km. Valoarea totală a proiectului este de 1,11 miliarde de lei (252,4 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele va livra simulatoare de zbor Blackhawk S-70i și Bell 412EP pentru o țară din Asia-Pacific
Simultec Măgurele, filială a producătorului de simulatoare pentru forțele aeriene, terestre și navale, Elbit Systems – a fost desemnată să furnizeze simulatoare de zbor pentru Blackhawk......
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Polonia va fi „ţinta numărul unu” pentru Belarus, în cazul declanşării unui conflict militar
Belarus va considera Polonia primul său obiectiv militar în cazul în care va fi atacat, iar Minskul va răspunde cu lovituri ...
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank România a crescut dobânzile la conturile de economii și depozite, acestea ajungând până la 6% pe an
ING Bank a crescut dobânzile pentru produsele de economisire destinate clienților persoane fizice. Astfel, conturile de ...
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia – studiu
Rusia încearcă să dezbine Europa. Operaţiuni de manipulare a opiniei publice în Germania, Franţa, Turcia şi Polonia ...
Aparatul de influenţă informaţională al Rusiei rămâne în stare de funcţionare pentru exploatarea viitoarelor divergenţe ...