Lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrățișată de angajați, fie integral, fie printr-un model mixt – studiu JLL

65% dintre angajaţii din Bucureşti ar prefera un sistem de lucru hibrid, şi de acasă, dar şi de la birou, arată un studiu realizat de compania de consultanță imobiliară JLL în parteneriat cu Storia.ro. Preferinţele lor se reflectă şi atunci când vine vorba de locuinţe şi spun că şi-ar dori o cameră în plus, care să devină birou sau chiar o grădină. 
Andrada Ghira - lun, 21 dec. 2020, 09:34
Lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrățișată de angajați, fie integral, fie printr-un model mixt - studiu JLL

Pandemia de COVID-19 a dat planurile tuturor peste cap, iar angajaţii care nu aveau neapărată nevoie de o prezenţă fizică la birou au continuat să lucreze de acasă. Şi se pare că lucrul integral de acasă este o variantă ideală pentru circa 26% dintre angajaţii bucureșteni, în timp ce dintre cei care ar dori un model hibrid dintre lucrul de acasă și lucrul de la birou, cei mai mulţi, respectiv 22,3% ar opta pentru 3 zile în afara biroului și 2 la birou.

Circa 10% ar prefera să lucreze patru zile pe săptămână de acasă, în timp ce 22,3% ar opta pentru trei zile lucrate de acasă, 20,1% pentru două zile de acasă și 12% pentru o zi de acasă.

Doar 7,6% dintre respondenți au declarat că ar prefera să lucreze numai de la birou. Restul de 2,6% au optat pentru alte variante.

Studiul mai arată că 53% dintre respondenți nu au lucrat deloc de acasă în ultima perioadă.

Cât de satisfăcătoare e munca de acasă 

Pentru o mare parte dintre angajaţii din Bucureşti, circa 40%, schimbarea biroului cu munca de acasă a fost un lucru foarte bun, iar peste 28% au afirmat că a fost bine. 

Pentru un procent de 15,6% munca de acasă a fost satisfăcătoare, în timp ce la polul opus, 7,8% dintre respondenți s-au declarat nesatisfăcuți de munca de acasă, iar 8% s-au declarat chiar frustrați din acest motiv.

”Este clar că lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrățișată de tot mai mulți angajatori și preferată de angajați, fie integral, fie printr-un model mixt. Această nouă realitate și-a pus deja amprenta și pe piața rezidențială, iar transformările de pe acest segment vor continua și în perioada următoare. Vedem deja o creștere a cererii pentru locuințe mai mari și de asemenea pentru case în afara orașului. Odată cu continuarea acestui trend, credem că va continua să câștige teren și piața închirierilor în contextul în care cel mai mare accent acum se pune pe flexibilitate și mobilitate”, spune Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Aproximativ 70% dintre respondenți lucrează în sistemul privat, iar 30% în sistemul public. Cei mai mulți respondenți (11,6%) lucrează în sectorul de IT&C, urmat de retail/comerț, cu 8,5%, sănătate și asistență socială, respectiv servicii profesionale, ambele cu câte 8,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ONRC: Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 20% în primele 10 luni din acest an
ONRC: Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 20% în primele 10 luni din acest an
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 20% în primele 10 luni din acest an, până la 25.516, faţă de 21.319 ...
Barbados a devenit republică, la 400 de ani de la sosirea navelor imperiale engleze pe insula din Caraibe
Barbados a devenit republică, la 400 de ani de la sosirea navelor imperiale engleze pe insula din Caraibe
Barbados a devenit luni republică, întrerupând legăturile imperiale şi domnia reginei Elisabeta a Marii Britanii, la ...
Cofondatorul Twitter Jack Dorsey şi-a anunţat plecarea din fruntea companiei
Cofondatorul Twitter Jack Dorsey şi-a anunţat plecarea din fruntea companiei
Jack Dorsey şi-a anunţat luni retragerea din fruntea companiei Twitter pe care a fondat-o în 2006, lăsându-l în locul ...