Lukoil a finalizat vânzarea rafinăriei ISAB din Sicilia

Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, a anunţat că subsidiara sa Litasco a finalizat vânzarea rafinăriei ISAB din Sicilia către firma cipriotă de private equity G.O.I. Energy, după obţinerea aprobării autorităţilor italiene, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 05 mai 2023, 14:32
Lukoil a finalizat vânzarea rafinăriei ISAB din Sicilia

Valoarea tranzacţiei nu a fost dată publicităţii dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că ISAB ar putea fi evaluată la aproape 1,5 miliarde de euro.

G.O.I. Energy a informat că obiectivul său este de a transforma rafinăria în „unul din principalele huburi energetice din Europa” prin sinergii cu partenerii industriali, inclusiv traderul de materii prime Trafigura.

„ISAB şi Trafigura au semnat un acord comercial pe termen lung care va asigura continuitatea aprovizionării cu materii prime şi achiziţionarea produselor finite. Trafigura va avea un rol cheie în asigurarea funcţionării depline a rafinăriei în viitor”, a precizat firma din Cipru.

Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, se află în Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene. Aici se procesează 320.000 barili pe zi de ţiţei, ISAB fiind responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării.

Lukoil nu este vizat de sancţiuni, dar furnizorii şi creditorii ISAB nu vor să aibă relaţii comerciale cu o entitate rusească, în urma conflictului din Ucraina.

„Achiziţionarea ISAB de către GOI reprezintă o piatră de hotar, marchează începutul unei noi ere pentru rafinărie”, a afirmat şeful G.O.I. , Michael Bobrov.

Săptămâna aceasta, Lukoil a anunţat că profitul său net conform standardelor de contabilitate din Rusia (RAS) a scăzut cu 22% în primul trimestru din 2023.

În primele trei luni din acest an, profitul net al celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia s-a situat la 104,3 miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari), de la 133,4 miliarde de ruble în perioada similară din 2022.

Veniturile au scăzut cu 63% în primul trimestru din 2023, la 455,83 miliarde de ruble, a precizat Lukoil, fără a explica motivul declinului.

Lukoil, ca şi multe alte companii ruseşti, nu mai publică rezultate financiare calculate conform standardelor internaţionale, după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță: Este probabil să vedem o tendință de creștere a prețurilor la apartamente în următoarele luni
Ionuț Negoiță, fondator și CEO Hils Development, spune că în următoarele luni, prețurile la locuințe vor crește. Dezvoltatorii așteaptă însă o scădere a dobânzilor, care va duce la o......
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa ...
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...