Lukoil ar putea vinde active din Europa de Est. Rafinăria din România poate fi pe listă

Economica.net
31 07. 2014
rafinarie_71923300

Lukoil, unde Alekperov este unul din acţionarii principali, nu este vizat de sancţiuni. Totuşi, a explicat Vagit Alekperov, compania îşi revizuieşte programul de dezvoltare pentru a-l ajusta la actualele condiţii.

‘Analizăm câteva opţiuni şi, desigur, reducerea accesului la finanţare va conduce la reducerea costurilor şi a programelor noastre de investiţii. Sancţiunile sunt asociate Rusiei, noi suntem o companie rusească’, le-a declarat jurnaliştilor şeful Lukoil, potrivit Agerpres.

Acesta anunţa în ianuarie că programul de investiţii pentru acest an este de 20 de miliarde de dolari, acesta fiind anul de vârf al companiei. ‘Vom finaliza investiţiile în rafinării, vom lansa proiectul West Qurna-2 şi vom începe punerea la punct a infrastructurii la câmpurile petrolifere Kandym şi Filanovsky’, a precizat, în ianuarie, sursa citată.

În ultimii ani, Lukoil s-a extins agresiv în afara Rusiei, pentru a compensa declinul producţiei interne de ţiţei. Recent, compania a achiziţionat câteva active în Rusia şi se concentrează pe proiectele interne.

Ca parte a acestui program, Lukoil a anunţat joi că a convenit cu societatea austriacă AMIC Energy Management GmbH asupra vânzării în proporţie de 100% a activelor Lukoil-Ukraina, care deţine 240 de benzinării şi şase spaţii de depozitare de petrol pe teritoriul statului ucrainean.

Alekperov a declarat că Lukoil ar putea vinde unele active din Europa de Est dar a refuzat să ofere amănunte.

‘Ne optimizăm portofoliul de active. În prezent, compania se concentrează pe proiectele din Rusia’, a declarat şeful Lukoil. În iunie, acesta dădea asigurări că actuala criză nu a afectat relaţiile grupului Lukoil cu ţările occidentale unde este prezent. ‘Compania operează în 26 de ţări din Europa, avem cinci mari unităţi, inclusiv patru rafinării, şi în America unde avem un lanţ de benzinării. În segmentul de producţie, nu am observat nicio schimbare în atitudine, nici în rândul populaţiei şi nici în relaţia cu autorităţile din ţările în care suntem prezenţi’, a subliniat Alekperov.

Lukoil România este a treia companie petrolieră românească, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. 

Neoficial, de câţiva ani se vorbeşte despre intenţia Lukoil de a renunţa la rafinăria Petrotel Ploieşti, a treia cea mai mare unitate de rafinare din România, după Petromidia (Rompetrol) şi Petrobrazi (OMV Petrom). Ruşii au negat de fiecare dată explicit acest lucru, dar, pe de altă parte, la câteva sute de kilometri de Ploieşti, în portul bulgăresc Burgas ruşii deţin o altă rafinărie, cu o capacitate de 9,5 milioane de tone, de peste trei ori mai mult decât unitatea de la Ploieşti. În plus, subsidiara din Bulgaria a Lukoil a contractat în iarnă o linie de credit de 570 de milioane de euro pentru a moderniza rafinăria şi pentru a-i creşte capacitatea de rafinare. Chiar şi înainte de această modernizare, rafinăria de la Burgas era cea mai mare din zona sud-est europeană. După ce va ajunge la o capacitate de rafinare de 12 milioane de tone, unitatea din Burgas va fi mai mare decât toate rafinăriile din România. 

Pe de altă parte Petrotel Lukoil nu a avut niciodată profit, după ce a fost achiziţionată de grupul rus Lukoil.