Lukoil majorează valoarea dividendelor, în ciuda declinului înregistrat de preţul ţiţeiului

Conducerea Lukoil, a doua mare companie energetică din Rusia, a recomandat plata unor dividende de 94 de ruble pe acţiune, pentru anul 2014, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 13:18
Lukoil majorează valoarea dividendelor, în ciuda declinului înregistrat de preţul ţiţeiului

Adăugând dividendele interimare de 60 de ruble, plata totală efectuată de Lukoil din profitul pe 2014 este de 154 de ruble pe acţiune, faţă de 110 ruble pentru 2013, conform datelor Bloomberg.

‘Este o surpriză plăcută pentru mine, mă aşteptam la aproximativ 70 de ruble’, a declarat analistul rus Alexei Kokin, de la Uralsib.

Lukoil majorează dividendele după ce preţul ţiţeiului a scăzut în ultimele luni cu aproape 50%, scrie Agerpres.

La Bursa de la Moscova, acţiunile Lukoil au urcat, marţi dimineaţă, cu 0,7%, iar la prânz înregistrau un avans de 0,4%, la 2.673 ruble.

Vicepreşedintele Leonid Fedun declara, luna trecută, că Lukoil va menţine nivelul dividendelor chiar dacă preţul ţiţeiului va scădea la 40 de dolari pe baril, deoarece compania va beneficia de deprecierea rublei şi de cheltuielile de capital mai scăzute.

În 2014, profitul net al Lukoil a scăzut cu 39%, din cauza preţului scăzut al petrolului şi al deprecierilor de active în unele regiuni în care este activă compania, printre care Coasta de Fildeş, Ghana şi Rusia.

Anul trecut, profitul net al companiei s-a situat la 4,75 miliarde de dolari, de la 7,83 miliarde de dolari în 2013.

Producţia a urcat cu 5,1%, la 2,31 milioane de barili echivalent petrol pe zi, a anunţat Lukoil.

Cheltuielile de capital s-au situat, anul trecut, la 15,4 miliarde de dolari, în timp ce fluxul de numerar a ajuns la 925 milioane de dolari. Vânzările au urcat anul trecut cu 1,9%, la 144 miliarde de dolari.

Grupul Lukoil este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia şi deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

În România, Grupul Lukoil are aproape 3.800 de angajaţi în România dintre care peste 2.900 la Lukoil România, firma care se ocupă doar cu distribuţia carburanţilor prin cele 305 staţii teritoriale, potrivit celor mai recente date disponibile. Lukoil România se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi. Restul angajaţilor lucrează pe platforma rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploieşti şi la alte firme ale Grupului, care furnizează servicii de diferite tipuri. 

De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...