Promisiune după vizita lui Alekperov la Bucureşti: Lukoil va săpa în august prima sondă în Marea Neagră

Grupul petrolier rus Lukoil s-a retras dintr-un proiect de explorare a ţiţeiului în Vietnam, dar va începe în august operaţiunile de forare în alte proiecte, inclusiv în România, a declarat directorul general al companiei, Vagit Alekperov, transmite RIA Novosti, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 13 feb. 2014, 08:15
Promisiune după vizita lui Alekperov la Bucureşti: Lukoil va săpa în august prima sondă în Marea Neagră

Subsidiara Lukoil Overseas a achiziţionat în aprilie 2011 o participaţie de 50% într-un proiect de dezvoltare a zăcământului petrolier Hanoi Trough, din largul Mării Chinei de Sud. ‘Am închis proiectul din Vietnam’, a afirmat şeful Lukoil, fără a oferi amănunte suplimentare.

În prezent, Lukoil lucrează la o serie de proiecte în platourile continentale din Coasta de Fildeş, Ghana şi Sierra Leone. De asemenea, grupul rus are proiecte în Marea Caspică, România şi Vietnam. Luna trecută, Vagit Alekperov a anunţat că Lukoil intenţionează să-şi menţină programul de investiţii în acest an la 20 de miliarde de dolari, la fel ca în 2013.

Vagit Alekperov a mai spus că Lukoil se aşteaptă să ajungă în toamna acestui an la o producţie de 400.000 de barili pe zi (bpd) la câmpul petrolifer West Qurna-2 din Irak. Lansarea producţiei la acest câmp, al doilea mare zăcământ din lume cu rezerve estimate la 14 miliarde de barili, ar urma să înceapă la finele lunii martie sau începutul lunii aprilie. Datorită proiectului West Qurna-2, Lukoil ar urma să-şi dubleze producţia de petrol realizată peste hotare, care, în prezent, reprezintă 6% din producţia sa zilnică de 1,8 milioane bpd.

Alekperov a făcut o vizită la Bucureşti acum câteva zile, fără ca aceasta să fie anunţată public, aşa cum ECONOMICA.NET a anunţat în premieră. Potrivit surselor noastre, vizita oficialulului Lukoil a avut legătură cu perimetrele pe care Lukoil le are concesionate în Marea Neagră. În 2011, Lukoil a semnat cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) două acorduri petroliere pentru perimetrele din Marea Neagră pe care compania le-a câştigat în 2010 în cadrul unei licitaţii. Lukoil a câştigat cele două perimetre, Trident şi Rapsodia Est, în consorţiu cu cei de la Vanco International. Conform surselor noastre, cei de la Lukoil nu au respectat în totalitate programul de investiţii pentru prospecţiuni în perimetrele din Marea Neagră, şi există riscul ca, în acest an, acordul petrolier să fie revocat. Astfel, oficialul Lukoil ar fi venit la Bucureşti pentru a cere extinderea perioadei în care trebuie făcute investiţiile.

După discuţia pe care a avut-o cu premierul Ponta, Guvernul a dat un comunicat protocolar, din care se înţelege însă că s-a discutat şi despre prospecţiunile din Marea Neagră. „În cursul întrevederii au fost prezentate unele obiective ale activităţilor acestei companii în România şi preocuparea pentru consolidarea activităţilor productive. De asemenea, Primul-Ministru a fost informat despre perspectivele activităţilor de explorare a resurselor energetice în zona românească a Mării Negre, prin operaţiunile consorţiului condus de Lukoil”, scrie în comunicat.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie. 

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri de 3.600 miliarde de ruble (111 miliarde de dolari) în 2012. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...