Lukoil vrea să cumpere o conductă petrolieră care leagă Rusia de Ungaria, via Ucraina

Lukoil, a doua mare companie petrolieră din Rusia, a lansat o oferă privind achiziţionarea unei conducte petroliere care leagă Rusia de Ungaria, via Ucraina, a anunţat joi publicaţia rusă 'Vedomosti ', care citează o scrisoare a şefului Lukoil adresată preşedintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 08:52
Lukoil vrea să cumpere o conductă petrolieră care leagă Rusia de Ungaria, via Ucraina

O subsidiară locală a Transneft operează conducta, un măr al discordiei între autorităţile ucrainene şi Transneft, compania care deţine monopolul asupra sistemului de oleoducte din Rusia.

‘Vedomosti’ susţine că Putin a aprobat oferta inclusă în scrisoarea şefului Lukoil.

Un purtător de cuvânt al Lukoil a refuzat să comenteze informaţia.

În 2013, prin această conductă s-au transportat 925.000 tone de produse petroliere către piaţa internă din Ucraina, în timp ce 815.000 tone au fost livrate Ungariei.

În trimestrul doi din 2014 Lukoil a realizat un profit net de 2,389 miliarde de dolari, în creştere cu 13,5% comparativ cu 2,104 miliarde de dolari în perioada similară a anului trecut, după ce a început să producă petrol în Irak.

Profitul operaţional a înregistrat o creştere anuală de 24,7% până la 5,437 miliarde de dolari în timp ce vânzările companiei au crescut şi ele cu 9% până la 38,205 miliarde de dolari.

În al doilea trimestru al anului producţia de petrol şi gaze naturale realizată de Lukoil a fost de 2,313 milioane barili echivalent petrol pe zi, cu 5,5% mai mare în ritm anual. În timp ce producţia de petrol a crescut până la două milioane barili pe zi, producţia de gaze a scăzut până la 311.000 barili pe zi.

Grupul petrolier Lukoil este cea mai mare companie privată din Rusia din punct de vedere al veniturilor, cu o cifră de afaceri de 141 miliarde de dolari în 2013. Compania deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
Se menține tendința de creștere a vânzărilor de apartamente pe final de an
După luni în care tranzacțiile cu locuințe s-au redus, față de anii trecuți, în ultimele luni s-a văzut o creștere a numărului de apartamente vândute. Un motiv pentru care tranzacțiile......
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
ANAF a dat amenzi de 32,5 milioane de lei în urma controalelor efectuate în luna noiembrie
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat 3.816 controale antifraudă în luna noiembrie a acestui ...
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – Bloomberg
Cresc importurile europene de motorină americană, în condițiile scăderii livrărilor din Asia și Orintul Mijlociu – ...
Europa urmează să beneficieze de un aflux de motorină din SUA în această lună, în contextul în care importurile din ...
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Consiliul UE a aprobat PNRR-ul Ungariei și plata unei prime tranșe de 920 de milioane de euro
Miniştrii de finanţe ai statelor UE au aprobat vineri Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) revizuit al ...