Lukoil vrea să vândă 20% din traderul elveţian Litasco

Lukoil analizează posibilitatea vânzării unei participaţii de 20% din Litasco - traderul elveţian de energie - unui grup de directori ai Litasco, a afirmat şeful celui de-al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, Vagit Alekperov, transmit site-ul oilprice.com. şi Reuters.
Economica.net - Dum, 14 ian. 2018, 08:44
Lukoil vrea să vândă 20% din traderul elveţian Litasco

În vara anului trecut, Lukoil a anunţat că studiază posibila vânzare a Litasco, deoarece noile sancţiuni impuse Rusiei de SUA vor îngreuna capacitatea acestui trader de energie cu sediul la Geneva de a strânge noi fonduri.

Înfiinţat în anul 2000, Litasco a fost unul dintre cei mai de succes traderi cu petrol rusesc în ultimul deceniu. Firma elveţiană se concentrează pe vânzarea de ţiţei şi produse petroliere Lukoil la nivel global, deservind rafinăriile din Europa ale grupului şi creând valoare adăugată prin trading. În ultimii ani contractele cu terţe părţi au crescut semnificativ, astfel că activitatea Litasco s-a extins în SUA, Asia şi Africa.

În 2015, Litasco a vândut 3,2 milioane barili de ţiţei pe zi iar în 2016, volumul a crescut uşor, afirma directorul general al Litasco, Tim Bullock, într-un interviu acordat Reuters în februarie 2017.

Nu este clar cât ar putea obţine Lukoil din vânzarea Litasco, deoarece majoritatea traderilor de ţiţei şi materii prime nu sunt listaţi.

De asemenea, Vagit Alekperov a prezentat un program de răscumpărare de acţiuni, de 2-3 miliarde de dolari, pentru următorii cinci ani.

Acţiunile Lukoil au urcat cu 5%, la 3.880 ruble, capitalizarea de piaţă a companiei ruse fiind estimată la 55 de miliarde de dolari.

Activitatea de trading cu produse petroliere, domeniu în care o navă standard încărcată cu ţiţei costă peste 50 de milioane de dolari, este o afacere cu un consum intens de capital care cere companiilor de trading să aibă la dispoziţie linii de credit de zeci de miliarde de dolari de la mai multe zeci de bănci globale. Sancţiunile internaţionale impuse Rusiei după 2014 au complicat eforturile companiilor ruseşti de strângere de capital, iar cele mai noi sancţiuni adoptate de Washington i-au făcut pe avocaţii companiilor occidentale să se întrebe ce mai este permis conform ultimelor sancţiuni.

Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...