Lulache, Nuclearelectrica: Ne preocupăm ca proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să devină bancabil

Preocuparea Nuclearelectrica este ca proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să devină bancabil și să fie realizat în cel mai scurt timp, a declarat, vineri, directorul general al societății, Daniela Lulache, într-o conferință prilejuită de listarea la bursă a companiei.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 10:26
Lulache, Nuclearelectrica: Ne preocupăm ca proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să devină bancabil

Întrebată ce părere are despre informația publicată în Planul de Administrare al Nuclearelectrica, potrivit căreia proiectul reactoarelor 3 și 4 ar putea să nu fie bancabil, Lulache a răspuns: „Acesta este un diagnostic pentru proiectul de astăzi, dar preocuparea noastră este să-l facem bancabil și să-l finalizăm în timp cât mai scurt”.

„Pentru acest lucru, suntem în discuții cu potențialii investitori’, a adăugat ea.

Directorul Nuclearelectrica a precizat că nu poate da numele acestor investitori, întrucât există contracte de confidențialitate, însă a arătat că aceștia nu sunt de pe un singur continent.

Din informațiile oferite până acum de autorități, mai multe companii din Europa, China și Coreea și-au exprimat interesul pentru acest proiect.

Lulache a mai spus că un proiect de acest gen are caracteristici speciale, precum o durată mare, de mai mulți ani, a etapei de construcție.

„Aici este un risc pe care băncile nu și-l asumă, ci și-l asumă constructorul’, a adăugat ea.

Proiectul reactoarelor 3 și 4 ar putea să nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil, iar rata internă de rentabilitate, de 11,3%, este mai mică decât cea cerută de investitorii privați pentru acest proiect, se arată în Planul de Administrare al Nuclearelectrica, postat pe site-ul companiei cu ocazia listării la bursă.

În conformitate cu scenariul de bază din studiul de fezabilitate realizat de Ernst & Young, costurile totale de investiție se ridică la opt miliarde de euro, din care contractul de inginerie, construcție și proiectare la cheie — cinci miliarde de euro, costurile de finanțare — 1,1 miliarde de euro, alte investiții în numerar — 377 de milioane de euro, alte investiții care nu sunt incluse în echivalentele de numerar — 996 de milioane de euro, contul de prefinanțare a rezervei privind împrumuturile — 281 de milioane de euro, contul de prefinanțare a rezervei de mentenanță — 106 milioane de euro.

Costurile totale cu investițiile pentru un MW instalat sunt de 4,985 milioane de euro, iar costurile overnight sunt de 4,231 milioane de euro, se mai arată în documentul citat. Cele două reactoare vor avea o putere instalată totală de 1.400 de MW.

„Modelarea financiară pe baza premiselor scenariului de bază indică faptul că proiectul este viabil din perspectivă financiară: valoarea actualizată netă a investiției acționarilor este pozitivă, de asemenea și cea a fluxurilor de numerar, rata internă a rentabilității este mai mare decât estimarea costului mediu ponderat al capitalului. Totuși, rata internă a rentabilității acționarilor, în valoare de 11,31%, este mai mică decât cea cerută de investitorii privați pentru acest proiect”, se mai arată în Planul de Administrare.

„Utilizând premisele scenariului de bază, proiectul ar putea să nu genereze un flux de numerar suficient pentru a fi bancabil: indicatorul DSCR în timpul perioadei de rambursare a creditului ECA este la nivelul de 1,59, sub valoarea de 1,7, care, potrivit consultantului financiar, sunt așteptările pieței pentru astfel de proiecte”, au adăugat autorii planului.

Totuși, pe toată perioada de funcționare, costul cu producerea energiei electrice este mai mic decât cel al energiei, astfel că proiectul este în general stabil din punct de vedere economic, generează profit și plătește dividende, se precizează în document.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Vîlceanu: Comisia Europeană s-a arătat îngrijorată că România ar putea cere renegocierea PNRR
Posibilitatea ca România să ceară renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă a ridicat semne de îngrijorare ...
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
UE a sesizat Organizația Mondială a Comerțului în legătură cu practicile economice adoptate de China împotriva Lituaniei
Uniunea Europeană a introdus joi, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), o cauză împotriva Republicii ...
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
ANPC a controlat trei magazine Kaufland, Mega Image şi Carrefour din Sectorul 5. Toate unitățile au fost amendate
Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat controalele la operatorii economici, trei ...