Lulache, Nuclearelectrica: Politica Fondului Proprietatea este de îndestulare a acţionarilor săi pe orice canale

Politica Fondului Proprietatea este de îndestulare a acţionarilor săi pe orice canale, fiind o politică pe termen scurt, a declarat, marţi, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, într-o conferinţă de specialitate, făcând referire la poziţia FP vizavi de construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Economica.net - mar, 15 nov. 2016, 11:22
Lulache, Nuclearelectrica: Politica Fondului Proprietatea este de îndestulare a acţionarilor săi pe orice canale

‘Fondul Proprietatea este foarte consecvent şi consistent strategiei şi politicii sale din ultimii ani. Este clar că politica Fondului Proprietatea este de îndestulare a acţionarilor săi pe orice canale şi ne uităm aici la programul de vânzări, de răscumpărări, de acţiuni. Este clar o politică pe termen scurt! Această politică pe termen scurt nu are cum să susţină nişte proiecte pe termen lung. Nu este prima dată când se întâmplă asta. Este o atitudine consecventă şi consistentă vizavi de propria politică a Fondului Proprietatea. Sincer, o pot înţelege. Probabil că, dacă aş fi în continuare director la Fondul Proprietatea şi acţionarii mei mi-ar cere rapid bani, mi-aş adapta mecanismele, astfel încât să le satisfac aşteptarea. Acţionarii mei îmi cer securitate energetică, cer stabilitate în producţie. Noi oferim proiecte pe termen lung şi proiecte de investiţii care să satisfacă aceste nevoi. Ce sper, este că, la un moment dat, vom reuşi să găsim mecanismele prin care să conciliem interese destul de divergente’, a spus Lulache.

Ea a precizat că s-a întâlnit cu Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

‘Concluzia e ‘we agree to disagree’. Suntem de acord că fiecare trebuie să urmărească o altă linie. Înţelegem de ce celălalt are un anumit tip de comportament şi vine cu anumite propuneri. Este vorba de o lipsă de aliniere a politicii Fondului Proprietatea vizavi de proiectele lungi de investiţii’, a mai afirmat directorul general al Nuclearelectrica, la o conferinţă organizată de Focus Energetic.

Un comunicat recent al Fondului Proprietatea spune că proiectul privind construcţia Reactoarelor 3 şi 4 este nefezabil şi ar putea crea mari prejudicii acţionarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat, având în vedere situaţia actuală a pieţei energiei electrice, precum şi prognozele pe termen lung.

‘Având în vedere situaţia actuală a pieţei energiei electrice, precum şi prognozele pe termen lung, Fondul Proprietatea consideră că proiectul privind construcţia Reactoarelor 3 şi 4 este nefezabil şi ar putea crea mari prejudicii acţionarilor Nuclearelectrica în cazul în care este continuat. Potrivit ultimelor declaraţii publice ale reprezentanţilor Ministerului Energiei, acest proiect va recupera valoarea investiţiei doar la un preţ al energiei electrice de 82 de euro/MWh, în timp ce preţul actual pe piaţa OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh. Această diferenţă de preţ arată clar că proiectul este nefezabil’, precizează sursa citată.

Pe de altă parte, reprezentanţii Fondului Proprietatea arată că se creează un precedent periculos prin decizia din 17 octombrie a Ministerul Energiei de a vota împotriva propunerii FP cu privire la întocmirea unui raport privind sumele cheltuite până în acest moment de companie cu proiectul privind construcţia celor două reactoare.

‘Suntem foarte surprinşi şi dezamăgiţi de votul Ministerului Energiei, având în vedere că acesta creează un precedent periculos şi desconsideră în totalitate principiul transparenţei în companiile de stat, care este pe de altă parte promovat şi susţinut atât de Guvern, cât şi de Ministerul Energiei în baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Proiectul reactoarelor 3 şi 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar acţionarii companiei au dreptul să cunoască detalii privind cheltuielile generate de proiect până în acest moment’, afirmă Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Acesta a amintit că Nuclearelectrica este o companie listată pe bursa de valori, iar Ministerul Energiei ar trebui cu atât mai mult să respecte cerinţele de transparenţă şi raportare aplicabile companiilor listate.

Te-ar mai putea interesa și
Macron și Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina atâta timp cât este necesar și cer revenirea la pace în Orientul Mijlociu
Macron și Scholz își reafirmă sprijinul pentru Ucraina atâta timp cât este necesar și cer revenirea la pace în Orientul ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz şi-au reafirmat vineri sprijinul pentru Ucraina "atâta timp cât este necesar" şi au lansat un apel la "cea mai mare......
Ucraina anunță că Rusia a lansat în această noapte un atac cu 67 de drone
Ucraina anunță că Rusia a lansat în această noapte un atac cu 67 de drone
Forţele aeriene ucrainene au anunţat sâmbătă că Rusia a lansat în total 67 de drone cu rază de acţiune lungă într-un ...
Phenianul a lansat din nou baloane încărcate cu deșeuri spre Coreea de Sud
Phenianul a lansat din nou baloane încărcate cu deșeuri spre Coreea de Sud
Coreea de Nord a lansat alte zeci de baloane cu deşeuri către Sud, a anunţat sâmbătă armata sud-coreeană, în cea ...
Michel Barnier, noul premier francez, și-a anunțat prioritățile. Printre acestea, controlul emigrației și stoparea creșterii datoriei
Michel Barnier, noul premier francez, și-a anunțat prioritățile. Printre acestea, controlul emigrației și stoparea ...
Noul premier francez Michel Barnier a anunţat printre priorităţile sale "controlul fluxurilor migratorii cu măsuri concrete", ...