Luxemburg va face schimb de informaţii cu statele UE privind conturile bancare ale străinilor

Guvernul de la Luxemburg şi-a schimbat politica privind secretul bancar, anunţând că va face schimb de date cu celelalte ţări din UE privind conturile deţinute de cetăţenii europeni în ţară, unul dintre paradisurile fiscale de pe continent.
Economica.net - joi, 11 apr. 2013, 09:17
Luxemburg va face schimb de informaţii cu statele UE privind conturile bancare ale străinilor

Premierul Jean-Claude Juncker a făcut anunţul miercuri seară, în timpul discursului privind starea naţiunii, potrivit Wall Street Journal.

Decizia reprezintă un prim pas prin care Luxemburgul se îndepărtează de tradiţia secretului bancar, care a ajutat micul stat, cu o populaţie de 90.000 de locuitori, să se impună ca unul dintre principalele centre financiare mondiale.

Potrivit Băncii Centrale Europene, activele băncilor din Luxemburg depăşesc de 22 de ori Produsul Intern Brut al ţării.

Impactul deciziei este însă incert, deoarece noua politică de desecretizare vizează plăţile aferente dobânzilor pentru fondurile deţinute de persoane private din UE, nu şi banii deţinuţi prin fonduri de investiţii sau prin firme încorporate în Luxemburg. De asemenea, operaţiunile companiilor străine derulate prin centrul financiar de la Luxemburg nu vor fi afectate.

Asociaţia bancară din Luxemburg estimează că peste jumătate dintre clienţii care deţin depozite în băncile din ţară provin din Uniunea Europeană.

Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania au convenit marţi să dezvolte un sistem de schimburi de informaţii prin care să identifice mai uşor persoanele sau companiile care evită plata taxelor prin mutarea banilor în străinătate. Cele 5 guverne au transmis Comisiei Europene că speră ca sistemul să devină un şablon pentru o iniţiativă similară la nivelul UE, apoi la nivel global.

„Putem, fără a suferi pagube mari, să introducem un sistem de schimb automat de informaţii începând de la 1 ianuarie 2015. Dacă aceasta reprezintă o schimbare a poziţiei noastre, ea nu are loc la presiunea Europei, ci pentru că americanii nu ne dau de ales. Americanii fac afaceri financiare numai cu acele ţări care sunt de acord cu schimbul automat de informaţii”, a afirmat Juncker.

Tot miercuri, preşedintele francez Francois Hollande a atacat dur paradisurile fiscale, cu promisiunea că le va „eradica, în Europa şi în întreaga lume”.

Guvernul francez a fost zguduit recent de un scandal de evaziune fiscală care a condus la demisia ministrului Bugetului Jérôme Cahuzac, inculpat pentru fraudă fiscală după ce a transferat fonduri în conturi bancare din Elveţia.

Luxemburgul cooperează cu Statele Unite pentru implementarea legii pentru conformitatea fiscală a conturilor din străinătate, adotpată în 2010 de Washington ca măsură de prevenţie a evaziunii fiscale de către cetăţenii americani. Legea cere băncilor străine să identifice deponenţii americani şi să transmită guvernului SUA informaţii privind tranzacţiile efectuate de aceştia şi bilaţurile conturilor. Mai multe state europene, printre care Marea Britanie şi Germania, au intrat deja în acorduri bilaterale cu SUA pentru schimbul de astfel de informaţii.

Comisia Europeană a anunţat că „salută cu căldură” decizia anunţată de Juncker şi a recomandat Austriei să urmeze exemplul Luxemburgului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...