Retailerii de lux care ocolesc criza

Pe o piaţă în scădere, doar două branduri de lux au reuşit creşteri de două cifre anul trecut. Profiturile sunt şi ele în declin pentru majoritatea operatorilor de astfel de magazine.
Alina Stanciu - lun, 22 iul. 2013, 21:01
Retailerii de lux care ocolesc criza

Retailerul german Peek&Cloppenburg şi Future Fashion International, compania deţinută de oamenii de afaceri români Andrei Alecu şi Adrian Matei sunt singurii operatori de magazine de lux din România care s-au menţinut pe plus anul trecut.

Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, Peek&Cloppenburg a reuşit cu două magazine performanţa unei cifre de afaceri de 103,3 milioane de lei, cu 43,7% mai mult faţă de anul anterior. Retailerul a raportat, de asemenea, un profit net de 13,1 milioane de lei (rata profit de 12,7%), cu 17,5% mai mult decât în 2011. Creşterea s-a datorat în mare parte deschiderii unui nou magazin anul trecut, în centrul comercial Maritimo Shopping Center din Constanţa. Retailerul german, care a intrat în România în 2008, mai are un magazin în Băneasa Shopping Center. Compania vinde în magazinele sale branduri precum Boss, Armani, Belstaff, Burberry, Calvin Klein sau Marc Jacobs.

Future Fashion International, compania care operează în franciză magazinele Hugo Boss din România, a înregistrat anul trecut afaceri de 5,2 milioane de lei, cu 5,14% peste nivelul din 2011. Retailerul a rămas însă pe pierdere, ajungând la un minus de 2,8 milioane de lei, faţă de 1,6 milioane de lei cu un an în urmă. Retailerul operează două magazine Hugo Boss, unul în Bucureşti, pe Calea Victoriei şi unul în Constanţa.

În rest, magazinele de lux din România au vândut mai puţin. Astfel, High Fashion Concept, operatorul magazinului Victoria 46, considerat  cel mai important multibrand high fashion din România, a înregistrat în 2012 afaceri nete de 14,7 milioane de lei faţă de 23,9 milioane de lei cu un an în urmă. Mai mult, compania ce face parte din divizia de lux a grupului Solmar, a trecut, anul trecut, pe minus. Retailerul a înregistrat o pierdere netă de 1,5 milioane de lei faţă de un profit net de 99.900 de lei.

De asemenea, Alsa Boutique, companie deţinută de omul de afaceri Srdjan Kovacevic în al cărei portofoliu se regăsesc francize de lux precum Max Mara, Ermenegildo Zegna, Pal Zileri, La Perla, Mariella Burani si Marela, a avut anul trecut o scădere a cifrei de afaceri cu 29,6%, până la 7,7 milioane de lei. Profitul net a scăzut şi mai mult, cu 91%, până la aproximativ 155.000 de lei. 

Sodo Migliori, compania care deţine magazinele Celini şi Gucci a inregistrat afaceri de 95,1 milioane de lei, faţă de 107,5 milioane de lei cu un an în urmă. Ca şi în cazul Victoria 46, magazinele deţinute de Sodo Migliori au vândut mai puţin decât au consumat, astfel că anul trecut compania a raportat o pierdere de 8,6 milioane de lei, faţă de un profit net de aproximativ 28.500 de lei.

Louis Vuitton a terminat 2012 cu afaceri nete de 19,9 milioane de lei, cu 4,1% sub nivelul raportat în  2011. Compania a avut un profit net de 3 milioane de lei faţă de 3,48 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...