M. Economiei: România, interesată de proiectele bilaterale româno-chineze în domeniile energiei, infrastructurii şi IT

România este interesată de concretizarea iniţiativelor şi proiectelor aflate pe agenda bilaterală româno-chineză, în special în domeniul energiei, al infrastructurii de transport, în realizarea unor proiecte pilot în domeniul comunicaţiilor şi IT, care să pună mai bine în valoare potenţialul creativ, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, la summitul cooperării China-Europa Centrală şi de Est.
Economica.net - mar, 24 nov. 2015, 14:43
M. Economiei: România, interesată de proiectele bilaterale româno-chineze în domeniile energiei, infrastructurii şi IT

Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, remis AGERPRES, Costin Borc şi ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, au participat, marţi, la cea de-a patra ediţie a Summitului China – Europa Centrală şi de Est, desfăşurat în localitatea Suzhou. 

Gazda evenimentului a fost premierul chinez Li Keqiang care, alături de reprezentanţii celor 16 state din zona Central şi Est Europeană au stabilit priorităţile de dezvoltare a cooperării, în special în plan economic, pe perioada următorilor ani şi au analizat evoluţiile în implementarea proiectelor deja agreate. 

Cu acest prilej, miniştrii Costin Borc şi Lazăr Comănescu au avut o întrevedere bilaterală cu premierul chinez, căruia i-au înmânat o scrisoare din partea premierului Dacian Cioloş. 

Vicepremierul Borc a subliniat interesul României pentru concretizarea iniţiativelor şi proiectelor aflate pe agenda bilaterală româno-chineză, în special în domeniile energetic, al infrastructurii de transport, în realizarea unor proiecte pilot care să pună mai bine în valoare potenţialul creativ din România şi capacitatea de extindere a acestor proiecte la necesarul pieţei din regiunea Mării Negre şi a Europei de Sud Est. Costin Borc a solicitat, în acest context, o mai intensă cooperare bilaterală pe domeniul agricol, pentru a permite o evoluţie mai eficientă a exporturilor româneşti către China, precum şi diversificarea iniţiativelor din domeniul turismului. 

Premierul chinez a apreciat atât mesajul premierului Dacian Cioloş, cât şi propunerile prezentate de vicepremierul Costin Borc în cadrul întrevederii bilaterale. În cadrul discursului rostit la reuniunea plenară, ministrul Borc a subliniat preocuparea noului guvern de la Bucureşti pentru concretizarea agendei ambiţioase a cooperării China – Europa Centrală şi de Est, în special prin includerea potenţialului de hub regional al României în traseele viitoare de transport multimodal de mărfuri între China şi Europa. În mod deosebit au fost evidenţiate posibilităţile de dezvoltare a infrastructurii în portul Constanţa şi în bazinul Dunării. 

De asemenea, Costin Borc a susţinut iniţiativa preluării de către România a coordonării Grupului sectorial dedicat cooperării pe domeniul energetic între China şi cele 16 ţări din regiune. Ministrul Borc a subliniat necesitatea atragerii de resurse regionale, resurse ale Uniunii Europene precum şi din partea Chinei, pentru punerea în valoare a potenţialului creativ pe domeniul IT şi al noilor tehnologii în domeniul comunicaţiilor, societăţii informaţionale şi energiei, utilizând capacităţi deja lansate sau în curs de consolidare în România. 

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...