Macedonia condamnată la CEDO pentru răpirea unui german predat CIA

Macedonia a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata sumei de 60.000 de euro despăgubiri morale unui german de origine libaneză care a fost răpit la sfârşitul lui 2003 la Skopje, predat CIA şi supus unor rele tratamente mai multe luni în Afgabistan, relatează AFP.
Economica.net - joi, 13 dec. 2012, 14:20
Macedonia condamnată la CEDO pentru răpirea unui german predat CIA

Marea Cameră, instanţa supremă a CEDO, a stabilit definitiv că „Guvernul macedonean (este) responsabil de acte de tortură, rele tratamente şi extrădarea în secret” a acestui bărbat, Khaled El-Masri, în vârstă de 49 de ani, „suspectat de legături cu medii teroriste”.

Judecătorii de la Strasbourg au stabilit cu unanimitate că toate acestea au avut loc în urma încălcării „interdicţiei (aplicării) torturii şi unor tratamente inumane şi degradante” (articolul 3 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului), a „dreptului la libertate şi siguranţă” (articolul 5), la „respectarea vieţii private şi de familie” (articolul 8) şi la „dreptul la un recurs eficient” (articolul 13).

Khaled El-Masri afirmă că a fost victima unei operaţiuni secrete de „extrădare”, în cursul căreia a fost arestat, izolat, interogat şi maltratat într-un hotel din Skopje, timp de 23 de zile, iar ulterior predat unor agenţi CIA care l-ar fi condus într-un centru secret de detenţie, în Afganistan, unde ar fi fost supus altor rele tratamente, timp de peste patru luni.

Judecătorii de la Strasbourg au apreciat că versiunea lui El-Masri se află „dincolo de orice îndoială rezonabilă” şi că „fosta Republică iugoslavă a Macedoniei” trebuie să fie „considerată vinovată de acte de tortură şi rele tratamente (comise) asupra celui vizat, atât în ţară, cât şi după ce a fost transferat autorităţilor americane, în cadrul unei «extrădări» extrajudiciare”.

Khaled El-Masri, care suferă de probleme de natură psihiatrică, nu a fost prezent la audiere. Potrivit avocaţilor săi, în prezent acesta este deţinut în Germania, într-un caz de drept comun.

Cazul său a fost discutat în cadrul unor anchete internaţionale privind acuzaţii de „extrădare extraordinară” în Europa şi implicarea unor state europene.

În 2007, senatorul elveţian Dick Marty a conchis într-un raport pentru Consiliul Europei (CoE) că acesta constituie un „exemplu documentat de extrădare” extrajudiciară şi că versiunea prezentată de către Guvernul macedonean a devenit „în mod incontestabil de nesusţinut”.

În 2010, un fost ministru macedonean a confirmat pentru CEDO că autorităţile din ţara sa, „acţionând în virtutea unui mandat internaţional de arestare valabil emis de către autorităţile americane, l-au arestat pe petiţionar, după care l-au deţinut în secret”, la Skopje.

El a adăugat că cel vizat a fost predat ulterior, la 23 ianuarie 2004, unei „echipe de extrădare” CIA pe aeroportul din Skopje, şi că a părăsit teritoriul macedonean la bordul unui avion închiriat de către CIA.

Khaled El-Masri a fost, într-un final, eliberat şi adus din Afganistan către Germania, via Albania, la 29 mai 2004. Autorităţile americane au admis, ulterior, că a fost vorba despre o „neînţelegere” cu privire la acesta.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...