Macron propune în Parlamentul European „o nouă ordine de securitate” în Europa în faţa Rusiei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus miercuri, în Parlamentul European de la Strasbourg, ca Europa să construiască 'o nouă ordone de securitate' cu NATO în faţa Rusiei, şi a pledat pentru 'un dialog franc şi exigent' cu Moscova, în pline tensiuni între Rusia şi Occident, relatează AFP.
AGERPRES - mie, 19 ian. 2022, 15:49
Macron propune în Parlamentul European

‘Securitatea continentului nostru este indivizibilă’, a afirmat Macron, citat de Reuters, subliniind că europenii trebuie să-şi definească propriile standarde de securitate şi ‘să ajungem într-o poziţie în care să ne asigurăm că ele sunt respectate’.

‘Următoarele săptămâni trebuie să ne conducă spre a finaliza o propunere europeană care să construiască o nouă ordine de securitate şi de stabilitate. Trebuie să o construim între europeni, apoi să o împărtăşim cu aliaţii noştri în cadrul NATO, ulterior să o propunem spre negociere Rusiei’, a declarat Macron, prezentându-le eurodeputaţilor priorităţile Franţei pentru cele şase luni în care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, scrie Agerpres.

‘Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare strategică a Europei noastre comune ca putere de pace şi de echilibru, îndeosebi în dialogul cu Rusia’, a adăugat liderul francez.

‘Ceea ce ne trebuie să construim este o ordine europeană fondată pe principii şi reguli la care ne-am aliniat şi pe care le-am consfinţit nu împotriva, nu fără, ci împreună cu Rusia acum deja 30 de ani’, a mai arătat Macron.

El a citat, printre aceste principii, ‘respingerea recurgerii la forţă, la ameninţare, la coerciţie; alegerea liberă pentru state să participe la organizaţiile, la alianţele, la aranjamentele de securitate pe care le doresc; inviolabilitatea frontierelor; integritatea teritorială a statelor, respingerea sferelor de influenţă’.

‘Vom continua cu Germania, în cadrul formatului Normandia (Franţa, Germania, Rusia, Ucraina), să căutăm o soluţie politică la conflictul din Ucraina care rămâne faptul generator al tensiunilor actuale’, a mai afirmat preşedintele francez.

În faţa eurodeputaţilor, Macron a mai pledat pentru o nouă alianţă cu ţările africane şi a declarat că Franţa va organiza în acest sens un summit luna viitoare.

În discursul său, Emmanuel Macron a afirmat că ‘nici revenirea la naţionalism, nici disoluţia identităţilor noastre nu vor fi răspunsurile la această lume ce vine’. Prioritatea este de a apăra statul de drept, ‘tezaurul nostru’, şi ‘este vorba mai ales de a convinge din nou popoarele care s-au îndepărtat’, a adăugat el.

Pentru a întări statul de drept, Macron a propus ca dreptul la avort şi dreptul la protecţia mediului să fie integrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Trebuie ‘actualizată această Cartă pentru a fi mai explicită cu privire la recunoaşterea dreptului la avort sau cu privire la protecţia mediului’, a afirmat el, la o zi după ce Parlamentul European a ales-o ca preşedinte pe conservatoarea malteză Roberta Metsola, cunoscută ca având o poziţie personală antiavort.

Te-ar mai putea interesa și
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Deși în scădere față de anul trecut, prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru buzunarele românilor
Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori pentru economie. Tradițiile legate de sărbători......
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre ...
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...