Macron: SUA și Marea Britanie trebuie să înceapă exporturile de vaccinuri anti-COVID-19. Suspendarea brevetelor nu este o prioritate

Preşedintele francez Emmanuel Macron a insistat sâmbătă ca SUA şi Marea Britanie să exporte vaccinuri anti-COVID-19 şi să ajute la creşterea producţiei globale pentru a facilita o creştere a imunizării în întreaga lume, relatează agenţiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 08 mai 2021, 16:34
Macron:  SUA și Marea Britanie trebuie să înceapă exporturile de vaccinuri anti-COVID-19. Suspendarea brevetelor nu este o prioritate

După ce preşedintele american Joe Biden a sugerat miercuri suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-COVID-19, Emmanuel Macron a spus că este ”absolut favorabil ca proprietatea intelectuală să fie ridicată”. ”Da, desigur că trebuie să facem din acest vaccin un bun public mondial”, a adăugat el potrivit AFP, în timp ce vizita joi un mare centru de vaccinare la Paris, subliniind totuşi că prioritatea pe termen scurt este ”donarea dozelor” de vaccin şi ”producerea lor în parteneriat cu ţările cele mai sărace”.

În declaraţii date presei sâmbătă în timpul summitul european de la Porto, preşedintele francez a apreciat însă că eventuala ridicare a brevetelor asupra vaccinurilor ”este o falsă dezbatere”, întrucât ”urgenţa acum este să producem mai mult şi să fim mai solidari” cu ţările sărace.

El a amintit încă o dată că în timp ce UE a exportat aproape jumătate din vaccinurile anti-COVID-19 produse, SUA şi Marea Britanie au păstrat pentru ele ”100% din ce au produs”. ”Trebuie ca anglo-saxonii să pună capăt interdicţiilor la export, nu doar pentru vaccinuri, ci şi pentru componentele acestor vaccinuri”, a insistat preşedintele francez.

Al doilea pas esenţial, a adăugat el, este creşterea producţiei prin adaptarea uzinelor farmaceutice şi transferul de tehnologie, simpla ridicare a brevetelor nefiind de folos din moment ce multe ţări, cum sunt cele africane, nu dispun de capacitatea tehnică şi nici de specialişti pentru a le produce.

Iar al treilea element, a continuat Macron, este creşterea donaţiilor şi abia la urmă am putea vorbi despre o posibilă ridicare a brevetelor, dar numai într-o formă ”circumscrisă”, adică atunci când lipsa brevetelor provoacă ”un blocaj”. În caz contrar, a concluzionat preşedintele francez, ar însemna să ”punem carul înaintea boilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Ofertă de 7,62 mld. USD respinsă de al patrulea lanţ de supermarketuri din Marea Britanie
Grupul britanic Morrisons a anunţat sâmbătă că a respins o ofertă de preluare în numerar, de 5,52 miliarde de lire sterline (7,62 miliarde de dolari)....
Coronavirus: Scenariu verde în toată țara. 53 de cazuri în ultimele 24 de ore
Coronavirus: Scenariu verde în toată țara. 53 de cazuri în ultimele 24 de ore
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde ...
Bursa de Valori Bucureşti pierdut 895,8 milioane de lei din capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti pierdut 895,8 milioane de lei din capitalizare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut, în această săptămână, 895,8 milioane de lei din capitalizare, respectiv ...
Deși majoritatea populaţiei adulte este vaccinată, două noi focare au forțat Israelul să impună purtarea măştii
Deși majoritatea populaţiei adulte este vaccinată, două noi focare au forțat Israelul să impună purtarea măştii
Ministerul Sănătăţii din Israel a anunțat că țara a reintrodus măsura purtării măştii de protecţie în anumite ...