Macron va căuta la Washington ajutor pentru Europa în fața concurenței chineze

Preşedintele francez Emmanuel Macron va fi primit săptămâna viitoare de omologul său american Joe Biden în cursul unei rare vizite de stat care urmăreşte să sublinieze prietenia franco-americană mai degrabă decât concurenţa economică acerbă între cele două părţi, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - Dum, 27 nov. 2022, 14:15
Macron va căuta la Washington ajutor pentru Europa în fața concurenței chineze

La peste un an după ce Washingtonul, Londra şi Canberra au torpilat un important contract francez pentru submarine, aducând relaţiile franco-americane aproape de punctul de ruptură, cele două ţări trebuie să dea dovadă de unitate în faţa ameninţărilor comune din partea Rusiei şi Chinei, comentează Reuters.

Dar principalul subiect al discuţiilor în Salonul Oval va fi Legea americană privind reducerea inflaţiei (Inflation Reduction Act – IRA). Europenii afirmă că programul de subvenţii masive pentru fabricanţii americani ar putea da o lovitură fatală industriilor europene, care sunt deja sub şocul preţurilor ridicate la energie, din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Macron va încerca să convingă SUA că este în interesul lor să nu slăbească întreprinderile europene într-un moment în care aliaţii occidentali fac faţă unei concurenţe economice intense din partea Chinei, care – potrivit lor – îşi utilizează puterea economică drept pârghie diplomatică.

„Discursul va fi acesta: există evident o provocare chineză şi noi putem să-i ajutăm pe ceilalţi în UE să iasă din naivitatea lor cu privire la acest subiect. Dar nu puteţi să ne cereţi să ajutăm China în problema IRA pe seama noastră”, a declarat un diplomat francez pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Liderul francez va încerca să negocieze scutiri pentru întreprinderile europene după modelul celor pe care Mexicul şi Canada le-au obţinut deja, a indicat un consilier prezidenţial francez.

Constructorii de automobile germani, pentru care SUA reprezintă o importantă piaţă de export, se numără printre cele mai mari victime ale pachetului IRA, care subvenţionează maşinile electrice fabricate în SUA, a declarat anterior preşedintele francez. Constructorii de automobile francezi nu exportă spre SUA, dar Franţa are importanţi furnizori de piese de automobile care ar fi afectaţi, a explicat el.

Problemele energetice vor ocupa de asemenea un loc important în convorbirile de la Casa Albă, Franţa dorind să întărească cooperarea în domeniul energiei nucleare. Macron vrea ca Franţa să construiască mai multe reactoare nucleare, dar se confruntă cu probleme legate de coroziune la centralele sale învechite.

Serviciul public francez EDF a recrutat sute de lucrători specializaţi, între care sudori, de la constructorul american de centrale nucleare Westinghouse pentru a ajuta la rezolvarea problemelor de la centralele nucleare franceze şi a evita penele de curent în această iarnă.

Macron se va deplasa de asemenea în Louisiana, aparent pentru a aduce un omagiu moştenirii franceze a acestui stat american, dar şi pentru a discuta despre probleme energetice, a declarat consilierul prezidenţial francez menţionat.

Gigantul petrolier francez TotalEnergies deţine un important terminal de gaz lichefiat în statul respectiv şi Macron care s-a plâns de preţul ridicat al exporturilor de gaz american a declarat că va ridica problema în discuţia cu Biden.

„SUA produc gaze ieftine, dar ni le vând la un preţ ridicat”, a declarat Macron la 8 noiembrie. „Şi în plus, ei au subvenţii masive în unele sectoare care fac proiectele noastre necompetitive”.

„Cred că este inamical şi voi merge la Washington într-un spirit al prieteniei la sfârşitul lunii pentru a pleda în favoarea respectării unor reguli echitabile ale jocului”, afirmase preşedintele francez

Te-ar mai putea interesa și
Proiect adoptat: Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare/reasigurare în cazul falimentului societăţilor – prelungit la 150 de zile
Proiect adoptat: Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare/reasigurare în cazul falimentului societăţilor – ...
 Termenul de valabilitate al poliţelor de asigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri de deschidere a procedurii de faliment......
ONRC: 15.700 de firme şi-au suspendat activitatea în 2022
ONRC: 15.700 de firme şi-au suspendat activitatea în 2022
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în 2022 a fost de 15.700, în creştere cu 20,58% comparativ cu anul ...
Justiţia europeană a anulat decizia CE de validare a ajutoarelor acordate Wizz Air de aeroportul Timişoara
Justiţia europeană a anulat decizia CE de validare a ajutoarelor acordate Wizz Air de aeroportul Timişoara
Tribunalul General al Uniunii Europene a anulat miercuri o decizie anterioară a Comisiei Europene care a validat ajutoarele ...
SUA cred că balonul chinez face parte dintr-un program extins de supraveghere al Beijingului – presă
SUA cred că balonul chinez face parte dintr-un program extins de supraveghere al Beijingului – presă
Serviciile de informaţii din SUA sunt de părere că balonul chinez care a traversat săptămâna trecută spaţiul aerian ...