Mădălin Roşu, BAAR: „La nivel european se discută generalizarea certificatului de daunalitate. România a fost dată ca exemplu”

"La nivel european se vorbeşte despre introducerea "Certificatului de daunalitate", după modelul constatului amiabil care funcţionează peste tot în Uniunea Europeana, iar România a fost oferită ca exemplu", a declarat Mădălin Roşu, preşedintele BAAR (Biroul Carte Verde). Implementat de România încă din luna noiembrie, certificatul de daunalitate este un document în care sunt menţionate prezenţa sau absenţa daunelor RCA din ultimii cinci ani ai asiguratului.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 12 mai 2019, 18:07
Mădălin Roşu, BAAR:

La un congres de specialitate desfăşurat la Viena anul acesta, România a fost dată ca exemplu pozitiv pentru implementarea în premieră a unui certificat de daunalitate care permite şoferului cu un istoric bun să acceseze o poliţă RCA mai ieftină, dacă vor opta să îşi încheie această poliţă în altă ţară. Aşa cum arată Mădălin Roşu, preşedintele BAAR, „la nivel europeran se vorbeşte de impelentarea acestui tip de certificat în toate ţările europene, aşa cum a fost introdus şi constatul amiabil. În acest context s-a folosit chiar expresia – luaţi exemplu de la România”.

În luna noiembrie 2018, BAAR a venit în sprijinul asiguraților RCA cu un proiect de noutate absolută prin care oferă acestora posibilitatea obținerii „certificatului de daunalitate”, un document în care sunt menționate daunele înregistrate de asigurat, pentru toate vehiculele deținute în ultimii 5 ani de asigurare, sau, după caz, absența acestor daune.

„Documentul, emis bilingv, în limbile română și engleză, este util în special persoanelor care vor să încheie asigurarea RCA în alte țări. De la data de 28.09.2018 și până la data de 23.04.2019, BAAR a emis peste 1.470 certificate cu ajutorul AIDA. Peste 40% dintre certificate au fost trimise în străinătate (în special în Italia), unde cetățenii români rezidenți le utilizează pentru a-și dovedi istoricul de asigurare RCA”, explică reprezentanţii Biroului Carte Verde.

AIDA (Administrare Istoric Date Asigurări Auto) este o bază de date cu asigurările auto obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României realizată de BAAR la sfârşitul anului trecut. Aceasta a înlocuit baza de date CEDAM, gestionată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. „Este o aplicație informatică cu totul nouă care permite adăugarea de elemente suplimentare și realizarea de conexiuni multiple între categoriile de date. Mai mult decât atât, zona de securitate a sistemului a fost îmbunătățită, unele informații vor fi stocate în cloud, astfel că nu există posibilitatea fraudării sistemului”, a declarat Mădălin Roşu, Președintele BAAR.

În plus, începând cu luna aprilie 2019 solicitanții pot primi certificatele de daunalitateși prin email, în măsura în care îndeplinesc condițiile menționate la https://www.aida.info.ro/certificat-daunalitate. Trebui menționat faptul că, față de perioada similară a anului trecut, în primele 3 luni ale anului 2019, s-a înregistrat o scădere semnificativă, cu circa 20%, a numărului accidentelor produse și avizate în Italia pentru accidente produse decătre vehicule înmatriculate în România. Pentru că deja şi-a dovedit utilitatea, reprezentanţii BAAR spun că au primit şi cereri de „preluare” a acestui istoric pe cinci ani al daunelor.

În afară de serviciile tehnice disponibile asigurătorilor (încărcarea de polițe și prejudicii, respectiv interogarea clasei Bonus-Malus pentru persoanele fizice și juridice care solicită asigurare), AIDA se adresează și publicului larg, prin două componente. Prima este reprezentată de posibilitatea de interogare a informațiilor privind polițele, clasa Bonus Malus, respectiv prejudiciile asociate unor polițe de asigurare – prin accesarea . Cea de-a doua se referă la posibilitatea de emitere a certificatelor de daunalitate, care conțin istoricul din ultimii 5 ani de relații contractuale de asigurare ale unei persoane fizice sau juridice. Interfața publică disponibilă la www.aida.info.ro a fost accesată de peste 300.000 de utilizatori pe lună în primele 3 luni ale anului 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...