Mădălin Roşu, BAAR, spune că ar trebui introdus şi „tariful de referinţă” al despăgubirii, nu doar cel al tarifului poliţei RCA

Proiectul de modificare al legii RCA, solicitat de Uniunea Europeană, defineşte mult mai clar conflictul de interese şi spune că asigurarea unui autovehicul la schimb pe durata efectuării reparaţiilor se va face doar la solicitarea păgubitului, după cum precizează Mădălin Roşu, preşedintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR). Acesta precizează că exagerarea daunei auto în alte ţări este considerată fraudă şi, poate de aceea, nu ar fi lipsit de interes ca autorităţile să introducă şi un tarif de referinţă al daunelor auto.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 22 sept. 2019, 18:22
Mădălin Roşu, BAAR, spune că ar trebui introdus şi „tariful de referinţă

„În primul rând modificarile propuse legislaţiei vin în acord cu cerinţele europene. În al doilea rând trebuie apreciat faptul că autorităţile au observat ceea ce industria de asigurări menţionează încă din 2017 şi anume că anumite părţi direct interesate au abuzat de prevederile noii legi în defavoarea consumatorului pe termen mediu şi lung şi acum încearcă să corecteze aceste dezechilibre”, a declarat Mădălin Roşu, preşedintele BAAR. El a precizat că în prezenta propunere este mult mai clar definit conflictul de interese şi modul în care mandatul de reprezentare poate funcţiona. De asemenea lipsa de folosinţă care de multe ori era facturată de service-uri abuziv va fi făcută doar la solicitarea părţii păgubite.

„Trebuie apreciat acest demers pentru că în cei doi ani de la intrarea în vigoare a noii legi exagerarea costurilor aferente despăgubirii a fost, se pare, principalul obiectiv al anumitor service-uri rău intenţionate care la umbra unor prevederi legale fac un abuz de drept şi exagerează preţurile aferente pieselor de schimb, manopera, costurile de închiriere, etc. evident în avantajul lor, pentru că pot, dar în dauna consumatorului final care plăteşte toate excesele acestora, poate prea lacomi reparatori auto”, spune Mădălin Roşu. Trebuie să precizăm că rata daunei a crescut în cei doi ani de consecutive de la intrarea în vigoare a legii la un nivel supraunitar şi datorită acestor costuri exaggerate practicate de unele service-uri.

De asemenea, şeful BAAR crede că nu ar fi lipsit de interes să avem şi un concept al calculului de referinţă al daunei, nu doar unul al preţului RCA, care este actualizat din 6 în 6 luni. „Încurajam, salutăm şi sprijinim toate persoanele responsabile şi onest interesate de bunul mers al acestui domeniu, de la autorităţi până la legiuitori, ca să aducă un plus de claritate şi echilibru al propunerilor şi anume să introducă şi conceptul de calcul de referinţă al despăgubirii pentru corecta şi transparenta informare a consumatorului final şi de asemenea să oprească fenomenul exagerărilor în zona despăgubirilor care pot afecta întregul ecosistem de asigurări”, spune Mădălin Roşu.

Din discuţiile în cadrul grupurilor de lucru la ASF asigurătorii au înţeles că şi Consiliul Concurenţei ar vedea în sens pozitiv un astfel de sistem transparent pentru consummator. De aceea, asigurătorii aşteaptă din partea Consiliului o abordare proactivă pe lângă celelalte autorităţi competente.

„În alte ţări din Europa, exagerarea daunei este considerată fraudă şi suntem convinşi că şi Legislativul din România va face toate demersurile necesare pentru ca legislaţia să nu mai permită acoperirea unor astfel de comportamente abuzive, generate de lăcomie”, precizează Mădălin Roşu. El Crede că trebuie adus un mult mai fin şi mai bun echilibru prin aceste noi reglementări, între drepturile şi obligaţiile asiguraţilor, persoanelor prejudiciate şi ale asigurătorilor astfel încât acest domeniu, ecosistem, să poată aduce siguranţă, stabilitate şi predictibilitate, toate acestea într-o piaţă liberă, concurenţială cu costuri corecte pentru toate părţile.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a decis să facă o serie de modificări ale legii care reglemenează RCA (răspundere civilă auto), pentru a se feri de un posibil infringement din partea Uniunii Europene. Modificările principale pe care le face Ministerul de Finanţe se referă la: contractul RCA nu ar mai putea fi suspendat de asigurat, care trebuie să aibă asigurare permanenţă pe toată perioada cât are vehiculul înmatriculat, indiferent dacă vrea sau nu să îl utilizeze. O altă schimbare se referă la activitatea asigurătorilor: asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA, indiferent de canalul de distribuţie (direct sau prin intermediari). Totodată dispare obligaţia BAAR de ofertare a primei de asigurare pentru asiguratul cu risc ridicat, organizaţia fiind liberă să încheie asigurări după regulile interne. Dispare obligaţia ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, criteriilor de risc, coeficienţilor de majorare etc. Totodată, dispar prevederile care limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă. Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică proiectul la sfârşitul săptămânii trecute.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Euro a început ziua aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Dolarul scade la 4,38 lei.