1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 18 º

Finanţe şi bănci

Mădălin Roşu, preşedintele BAAR: Numărul accidentelor produse de vehicule neasigurate a crescut cu 15%, valoarea plăţilor s-a dublat

Mădălin Roşu, preşedinte BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto din România – Carte Verde), a arătat că, în 2017, din 1.386 de cereri de rambursare, 981 au fost cereri în dosare de neasiguraţi. Creşterea a fost de 15% ca număr, dar valoarea plăţilor s-a dublat, ajungând la trei milioane de euro, doar pentru autovehiculele fără poliţă RCA Carte Verde. În acelaşi timp, direcţia Fondul de protecţie a victimelor străzii a înregistrat în 2017 cea mai mare daună medie plătită din istoria sa.

Potrivit statisticilor prezentate de BAAR, în 2017, pe plan extern, au fost onorate la plată un număr de 1.386 cereri de rambursare în valoare totală de 18,20 milioane de lei (aproximativ 3,9 milioane de euro). Surprinzător, din cele 1.386 de de cereri, 981 au fost reprezentate de cereri în dosare de tip neasiguraţi, adică autovehicule legal înmatriculate în România prin intermediul cărora s-au produs accidentele, dar care nu erau asigurate pentru RCA/Carte Verde la data respectivă.

Despăgubirea totală achitată în acest tip de dosare este de aproximativ 13,65 milioane de lei (circa trei milioane de euro). Mădălin Roşu a declarat că toate despăgubirile achitate de BAAR în dosarele tip neasiguraţi vor fi recuperate ulterior de la persoana vinovată de producerea accidentului.

De asemenea, în materie de protecţie a victimelor străzii, numărul dosarelor cu autori neidentificaţi s-a redus semnificativ în 2017, de la 89 daune avizate în 2016 la doar 42 în anul următor. În schimb, avizările de daune cu conducători auto neasiguraţi au înregistrat o creştere de 11%, numărul neasiguraţilor RCA fiind de 1806.

În ceea ce priveşte despăgubirea medie plătită, aceasta şi-a continuat trendul ascendent, în 2017 dauna medie plătită (şi daune materiale şi decese sau vătămări corporale) a fost de 38.924 lei, fiind cea mai mare daună medie din istoria fondului de protecţie a victimelor străzii.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România este o asociaţie profesională ai cărei membri sunt toate societăţile de asigurare care practică pe teritoriul României asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA).

Principalele atribuţii ale BAAR, conform Legii 132/2017, sunt cele de Birou naţional auto (Carte Verde), organism de plată a despăgubirilor, organism de compensare, centru de informare. La acestea se mai adaugă şi alte atribuţii, precum gestionarea asiguraţilor cu risc ridicat, gestionarea şi administrarea asigurării de frontieră şi dezvoltarea şi administrarea bazei de date privind evidenţa contractelor RCA.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO